maandag, december 17, 2007

De lijkwade nog een keer


Terug naar de studio in Turijn. Want we zijn nog lang niet klaar met het verhaal van de lijkwade. Als we aannemen dat het om een vervalsing gaat, dan duiken er namelijk meteen weer nieuwe raadsels op.

  • Onderzoek toonde aan dat er pollen uit de eerste eeuw na Christus werden aangetroffen op het doek. Die pollen konden alleen uit Turkije of Israël afkomstig zijn. (Dat pollenonderzoek is overigens uitgevoerd door Max Frei, een criminoloog die ook beweerde dat de - valse - dagboeken van Adolf Hitler authentiek waren.)
  • Een latere analyse bevestigde het verhaal van de pollen. Sterker nog, ze konden met zekerheid tot het Israël van rond het jaar nul terug geleid worden.
  • Interessanter is een onderzoek door de Nasa. Zij hebben een gadget, de VP8, waarmee je tweedimensionale foto´s driedimensionaal kunt maken. Bij foto´s gaat het overigens nog vaak mis, maar bij de lijkwade ontstond er een loepzuiver driedimensionaal beeld.
  • Ook opvallend is dat de afbeelding de schilderkunst uit die tijd zwaar overtreft. Niemand kon zo schilderen. Of zou het Leonardo da Vinci zijn geweest? Volgens mij niet. Leonardo hield zich aan verhoudingen. Niet voor niets creëerde hij de Man van Vitruvius (zie boven), waaruit bleek dat iemands lengte gelijk is aan de spanwijdte van de armen.


En er is meer. Maar dat komt later...

4 opmerkingen:

ted zei

"Niemand kon zo schilderen", dat is niet juist. Men schilderde in een bepaalde traditie, maar dat betekent niet dat het talent van de kunstenaars van toen beperkt was.

Jan Paul zei

Is dat zo? Konden ze toen (rond de dertiende eeuw) al zo realistisch schilderen?

ted zei

Waarschijnlijk kónden ze het wel, maar déden ze het niet omdat er geen vraag naar was en omdat het niet pastte in het ambacht dat schilderen toen was. Pas later begon er, bijvoorbeeld, vraag te komen naar portretten en toen kwam het er pas op aan om een portret gelijkend (realistisch) te maken.

Rob ten Berge zei

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/VITRUVIAN_MAN_2.jpg


http://members.home.nl/robtenberge/schema/animatie.html