zondag, december 30, 2007

De Darwin Awards


Sinds Charles Darwin weten we dat de sterkste en intelligentste exemplaren van een soort de grootste overlevingskans hebben. Zij zullen ook de grootste kans op succesvol nageslacht hebben. Terwijl de zwakste en domste exemplaren zichzelf er uit filteren. Dat is een beetje het principe achter de Darwin Awards. Elk jaar gaan er prijzen naar mensen die onze ´species´ verbeteren, door te zorgen dat zij er geen deel meer van uitmaken.

Je hoeft overigens niet per se te sterven om een Darwin Award te winnen. Zorgen dat je geen nageslacht meer verwekt mag ook. Zo won de 26-jarige Geoff uit Wales de prijs omdat hij zei dat hij zijn ballen af zou snijden als Wales met voetbal van Engeland won. Wales won. En Geoff hield zich aan zijn woord.

Toch moesten de awards in de meeste gevallen postuum uitgereikt worden. Bijvoorbeeld aan:

  • De 33-jarige Darren uit Leicester die een vest had gekocht dat ´stabproof´ was. Darren pakte zijn beste mes en stak dwars door zijn eigen vest. Hij overleefde de verwondingen niet.
  • Of een 35-jarige dominee uit Gabon die dacht: ´Wat Jezus kan, kan ik ook.´ Hij ging naar een eilandje in het diepste punt in de rivier en probeerde over het water terug te lopen. Zijn geloof moest hem daarbij helpen. Helaas verloor zijn geloof van het feit dat hij niet kon zwemmen.
  • De 26-jarige Kennon uit Belize wilde een beroemd experiment van Benjamin Franklin nadoen. Hij bond tijdens onweer een grote vlieger vast aan koperdraad. Nou had Franklin allerlei beschermende maatregelen genomen, maar Kennon had dat niet gedaan. Hij werd geëlektocuteerd toen het draad een elektriciteitskabel raakte. Kennon had beter moeten weten. Hij was elektricien.
  • Een bijzonder verhaal is dat van de 55-jarige Kroaat Marko. Hij moest een schoorsteen vegen die te lang was voor zijn bezemsteel. Daarop bond hij de borstel aan een ketting en liet die omlaag zakken. Dat werkte niet goed omdat de borstel niet zwaar genoeg was. Er moest een gewichtje aan. Dat gewichtje vond Marko in de vorm van een handgranaat.
  • Of twee idioten uit Seattle die testten wie er van hen het sterkst was. Zij deden dit door aan een reling te hangen. Die reling hing boven een drukke snelweg. Een van de twee overleefde het niet.

De prijs voor de ultieme Darwin Award van 2007 mag wat mij betreft naar een man uit Virginia. Hij had hout nodig en sloopte daarom met een kettingzaag een reusachtige houten schuur. Dat kan je het beste van bovenaf doen. Deze man begon onder. Bij de dragende balken. Hij werd verpletterd onder het dak van een paar duizend kilo.

Opvallend is dat het meestal mannen zijn die de award winnen. Er zijn ook Nederlandse winnaars. Zij verdienen hun award altijd in deze tijd van het jaar. Rara hoe komt dat...

4 opmerkingen:

coen zei

Volgens mij is er ook ooit een Darwin-award gegaan naar een predikant die in zijn badkuip probeerde over water te lopen en toen nogal ongelukkig ten val kwam.

Jan Paul zei

Ja dit is alleen nog maar een selectie uit de afgelopen twee jaar.

Dit was stukje overigens nog een weekendcolumnopdracht. Voor het komend weekend mogen jullie weer een nieuw onderwerp aandragen.

coen zei

Hoeveel goede voornemens heb ik in mijn leven gemaakt en hoeveel heb ik tot een goed einde gebracht?

Jan Paul zei

Leuk. Ga ik doen!