donderdag, december 20, 2007

Bokitoproof

Het woord bokitoproof is verkozen tot het woord van 2007. Terecht, denk ik. Al had klimaatneutraal van mij ook gemogen. Hier mijn favoriete commercial van het jaar, die overigens niet bokitoproof is...

8 opmerkingen:

Jan Paul zei

Meteen al verkeerd gespeld. Het is ´Bokitoproof´. Met een hoofdletter.

Alexander zei

Geweldig filmpje!!

En dat is toch raar, dat het Bokitoproof met een hoofdletter is. Want dan is Bokito dus nog steeds een eigennaam, want het verwijst nog naar die ene aap. Je hebt niet 'een bokito', als in: dat type aap. Terwijl het woord 'Bokitoproof' wel suggereert dat het om een type aap gaat, namelijk eentje die groot, gevaarlijk en vooral baldadig is. Laat de heren en dames van de Taalunie dat nou maar eens uitleggen. Nouja.

Richard zei

Het lijkt me inderdaad onlogisch om het met een hoofdletter te schrijven. Maar Onze Taal doet dat toch ook niet? Op de verkiezingswebsite staat:

"Het woord bokitoproof betekent: bestand tegen (de gevolgen van) vernielzuchtig gedrag (van dieren) en vandalisme (van mensen). Het woord hebben we te danken aan het incident waarbij de zilverruggorilla Bokito op 18 mei 2007 uit zijn dierenverblijf in Blijdorp ontsnapte en een vrouw ernstig verwondde. Al snel daarna dook het woord bokito op in de betekenis van relschopper, en de laatste tijd wordt ook het hiervan afgeleide bokitoproof veel gebruikt. Je mag verwachten dat het woord in 2008 zeker nog gebruikt zal worden, maar of het uiteindelijk in de Grote Van Dale zal worden opgenomen, moet de toekomst uitwijzen."

Jan Paul zei

Mooi. Had ik het toch goed gedaan. Maar in de krantenartikelen over het woord stond het telkens met een hoofdletter. Vandaar.

ted zei

Ik vind bokitoproof, al of niet met hoofdletter, een stomme keuze, omdat er geen schijn van kans is dat het een blijvend woord is. Over drie jaar gebruikt niemand het woord meer. Het woord voegt daardoor niets (blijvends) toe aan de taal; ze hadden beter een woord kunnen kiezen dat wel toegevoegde waarde heeft.

annelies zei

Ha! 12 fouten dictee gisteravond, en jij Alexander?

Misschien een benaming voor het uittesten van nieuw opgekomen woorden:

tedproofproefwoorden... (tedproefproofwoorden? Hm.)

ted zei

Ik vind dat mijn woord - roofbloemlezing - het had moeten worden! :-)
Nou ja, eigenlijk hoop ik dat dat woord over drie jaar door niemand meer gebruikt wordt omdat roofbloemlezingen niet meer bestaan!

Edward zei

bokitoproofbloemlezing?