vrijdag, november 23, 2007

Jacobus Kervel over pompoenen


Het kan raar lopen. Vroeger lengden de armsten van de armsten hun meel aan met pompoenpitten en –meel om meer brood te kunnen bakken. Tegenwoordig is nou juist dat brood een dure delicatesse. Niet omdat de pompoen zo duur is geworden, maar gewoon omdat het zo lekker smaakt.

De grote Alan Davidson noemt de pompoen de meest onderschatte vrucht van heel Groot Brittannië. Ze groeien overal in de tuinen en ze hangen sierlijk over balustrades, maar geen kip die ze daar eet. Aan de andere kant van de oceaan worden ze vooral als Halloweenversiering gebruikt. En heel soms gaat het vruchtvlees in een pumpkin pie op Thanksgiving Day. Zelfs in Frankrijk worden ze hoofdzakelijk voor soep gebruikt. Alleen de sterrenkoks maken er iets bijzonders van.

Toch hoeft het niet zo bijzonder om lekker te zijn. Blancheer een paar grote stukken pompoen vier minuten in nét niet kokend water. Dep ze en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi ze met geraspte kaas. Doe daar wat in boter gefruite uien over. Wat peper en zout. En gratineer het in de oven, zodat de kaas mooi smelt en kleurt. Bon appetit!

2 opmerkingen:

Jeska zei

Grappig recept, en leuke feiten, Jan paul. Je recept zal ik ook eens proberen. Ik had de soep vorige week geprobeerd. Ik moest een beetje wennen aan de smaak, deze is behoorlijk overheersend

Ingrid zei

Waanzinnige foto!! Hoe lang zou die bezig zijn geweest de lampjes aansteken? Laat staan de pompoenen uitsnijden...

Ik heb een lekker pompoensoeprecept en echt heel simpel: snij 2 aardappels in blokjes en fruit aan in boter, 400 gr. pompoen erbij en verder fruiten, of smoren, scheut water en bouillonblokje erbij en kook tot het zacht is. Pureren met staafmixer en dan een scheutje room erdoor. Eventueel kun je wat ui of prei meekoken/fruiten voor wat extra pit. Lekker met kaasbolletjes. Restje over? Ook heerlijk als pastasausje!