vrijdag, november 30, 2007

Jacobus Kervel over Champagne

´Champagne is de enige drank ter wereld die je op elk uur van de dag en bij elk gerecht kunt drinken. Vlees, vis, wild, desserts, lunches en zelfs ontbijt.´ Dat zegt Paul Bocuse over Champagne. En hij heeft gelijk. Al geldt het overigens net zo goed voor een uitstekende Spaanse cava of een heerlijke Italiaanse prosecco.

Toch heeft een goede champagne nét iets meer in huis, ook al varieert de kwaliteit enorm. Dat komt door de ligging. Lekker noordelijk, zodat de druiven nooit teveel suikers produceren. En op een licht ziltige kalksteengrond. Die bodem geeft de drank zijn kruidig droge karakter. Het champagnegebied is bijzonder. Zo is het de enige streek op aarde waar je rosé mag maken door rode wijn met witte te mengen.

Volgens het verhaal is de champagne in de 18e eeuw uitgevonden door de monnik Dom Pierre Pérignon. Hij stond bekend als maker van kwaliteitswijn, maar hij baalde er telkens van dat er altijd maar koolzuur in ontstond. Daarom probeerde hij van alles om het er maar uit te krijgen. Een van die methoden was een tweede gisting in het bereidingsproces. Het had precies het tegenovergestelde effect: alleen maar meer bubbels. Maar het was wél lekker. Erg lekker. Dus dacht Dom Pierre: als het niet gaat zoals het moet, dan moët het maar zoals het gaat. En zo ontwikkelde hij de drank tot, nou ja, dichtbij perfectie.

Dit verhaal wordt met veel zorg in stand gehouden door de pr-afdelingen van bedrijven als Moët & Chandon en natuurlijk Dom Pérignon zelf. In werkelijkheid is champagne een... Britse uitvinding. De Engelsen (die overigens over exact dezelfde bodem beschikken) gebruikten de techniek van de tweede gisting al veel eerder. Maar lang niet zo superieur natuurlijk. En Dom Pérignon verdient nog steeds alle credits, eh égards.

Goeie champagne herken je aan een stevige stroom van mooie belletjes die constant en gelijkmatig van onderin het glas naar boven borrelen. Schenk het daarom altijd in een flûte en nooit in zo´n kelk waarin de belletjes meteen verdwijnen.

Wij drinken vandaag een lekkere prestige cuvée op Jan Paul zijn 37e verjaardag.

1 opmerking:

ted zei

Er is er een jarig hoerahoera
dat kun je wel zijn dat is hijijij!
Dat vinden wij allen zo prettig jaja
en daarom zingen wij blij:
hij leve lang hij leve lang
hij leeeeeeeeeve laaaaaaaang!