donderdag, november 29, 2007

De lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn is een linnen kleed met daarop de afbeelding van een man. Al sinds oudsher beweren mensen dat die afbeelding van Jezus komt. De man op het kleed bevat namelijk dezelfde stigmata als Jezus. Het doek is in handen van de katholieke kerk. Maar het officiële standpunt van deze kerk is dat het een vervalsing is.

Als het géén vervalsing is, dan was Jezus een gespierde man met een snor, een baard en lang haar. Die baard was trouwens wit. De afbeelding op de lijkwade is namelijk een negatief. Als je daar een positief beeld van maakt, dan zijn de baard en de snor wit. Verder was hij met een lengte van 1.75 meter behoorlijk lang voor zijn tijd (een reus bijna). Hij had bovendien een lichaam dat niet helemaal in normale proporties was. En gezien het bloed rond de stigmata had Jezus bloedgroep AB.

De gaten in het kleed zijn ontstaan bij een brand. Het doek was gelukkig opgevouwen, zodat de schade beperkt bleef. Het zorgde er ook meteen voor dat die gaten met elkaar zo´n leuk motiefje vormen, zoals wij als kind ook altijd van opgevouwen papier maakten.

Er zitten dus bloedvlekken op het kleed. Maar van welk materiaal is de verkleuring die voor de afbeelding zorgt? Tja, dat weten we niet. Het is in elk geval geen verf. Wetenschappers opperen in dit geval van alles. Het zou uit het lichaam afkomstig melkzuur kunnen zijn, maar ook gelatine met daarin wat roest. Volgens Miebeth is dit chemisch eenvoudig te controleren. Maar om de één of andere reden is dat nooit gebeurd.

De wetenschap buigt zich al eeuwen over de authenticiteit van het doek. En de meningen zijn zeer verdeeld. Sommige serieuze wetenschappers beweren dat het hoogstwaarschijnlijk een lijkwade is geweest van een man die in de eerste eeuw van onze jaartelling gekruisigd is. Anderen zeggen dat het een vervalsing uit de Middeleeuwen is. Daarover in een volgend stukje meer.

6 opmerkingen:

ted zei

De afbeelding lijkt me te perfect en te gestileerd om echt te zijn. Bovendien is de afbeelding veel te statisch voor een doek: een doek valt in plooien waardoor er een zekere glooiende vertekening optreedt, en die vertekening ontbreekt.

Jan Paul zei

Zit wat in...

bibi zei

Ja Ted, je hebt gelijk. Nu je het zegt is het veels te perfect zo.

Edward zei

Even los van de lijkwade:
Jan Paul van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!

ted zei

Verdorie: die verjaardag was ik helemaal vergeten, hoewel hij gewoon in mijn agenda staat! - Hartelijk gefeliciteerd!

Nog iets: de neus van deze Jezus is vrij fors, hetgeen betekent dat de doek alleen de buitenkant van de wangen kan hebben geraakt (eigenlijk: de jukbeenderen), enzovoort. De gezichtstekening is veel te gedetailleerd om echt te kunnen zijn. Ook de buik en de haren aan de zijkant van het gezicht zouden niet te zien moeten zijn. - Tenzij hij een buikje had, natuurlijk.

Jan Paul zei

Nou, hij dronk graag een glaasje wijn heb ik me laten vertellen. En hij hield van een broodje vis.

Maar of je daar nu een buikje van krijgt?