donderdag, oktober 04, 2007

Van de melkman (door Miebeth Zalfjes)

Kunnen mannen borstvoeding geven? Het antwoord zal u waarschijnlijk verbazen: ja, dat kunnen ze. Er zijn in de geschiedenis verschillende gevallen van bekend. Een bizar verhaal komt uit Zuid-Amerika van een eeuw geleden. Daar waren het missionarissen die de borst gaven aan de kinderen daar. De moeders gaven door een ziekte geen melk meer, waarna de missionarissen het overnamen. Maar er zijn meer en recentere gevallen.

De man is namelijk al grotendeels uitgerust voor het geven van melk. Het enige dat echt ontbreekt is een bepaald hormoon: prolactine. Normaal komt dit bij mannen niet in voldoende mate voor, maar er zijn dus uitzonderingen. Zo was er ooit een antidepressivum dat de mannelijke hormoonhuishouding in de war gooide en daadwerkelijk voor ´vadermelk´ zorgde. En ook vandaag de dag is het nog een bijverschijnsel van diverse medicijnen.

Het blijft dus bij spaarzame incidenten. De meeste mannen zullen het niet meemaken. Tenzij ze tot de Aziatische fruitvleermuizen behoren. Want die mannetjes geven melk alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

6 opmerkingen:

FRank zei

Volgens mij gaat jouw volgende boek over mirakelen.

ted zei

Dit werpt ander licht op wat vroeger vaak menigeen hoorde: jij bent geen kind van je vader; jij bent er een van de melkboer!

Jan Paul zei

Het is wel een mooi onderwerp, Frank. Misschien. Ooit.

FRank zei

Praat er maar omheen, Jan-Paul. Eerst moeder Theresa en nu missionarissen die melk geven...

Jan Paul zei

Dat mirakel van Teresa telt niet. Het zou hele slechte p.r. voor het Vaticaan zijn als ze uiteindelijk níét heilig verklaard kon worden. Dus elk ´mirakel´ grijpen ze dan ook met beide handen aan. (Je kunt pas zalig en daarna heilig verklaard worden als je wonderen hebt verricht).

Dat wordt meteen ook het grote probleem van zo´n boek: welke mirakelen moet je wel geloven en welke niet? Maar daar kom ik tegen die tijd nog wel uit...

Anoniem zei

vadermelk, dat zou wel eens een oplossing kunnen zijn in sommige huishoudens; als ze dan ook nog hun borsten laten groeien, is de zaak af, en kan de man ook eens borstvoeding geven.