vrijdag, oktober 12, 2007

Plant

Hoe gelukkig waren wij toen we met het mooie plantje uit Tuincentrum Osdorp kwamen gereden. We hadden meteen een mooie plek voor hem gevonden met veel licht, en niets wees erop dat ons prille plantengeluk ooit nog verstoord kon worden.

Totdat J en M ons er enkele maanden geleden op wezen dat de kamer er echt mooier uit zou zien zonder die plant. Nou. Als er twee mensen op de planeet zijn van wie je elk esthetisch advies direct kunt aannemen, dan zijn het J en M wel. Gelukkig was het zomer. En de plant was groot genoeg gegroeid om hem, lekker Oud-Zuids, buiten bij de deur te zetten. En het geluk lachtte ons weer even toe. Zeker omdat we oogkleppen hadden opgezet om het naderende onheil van de herfst en winter niet te hoeven zien.

Maar nu is het herfst. En de plant gaat hard achteruit. Sterker nog, de plant wordt ´s nachts zo nu en dan door vandalen aangevallen. Eergisteren hebben ze hem zo hardhandig op de grond gesmeten dat er twee grote takken van afbraken. Als we niets doen is hij over een paar weken dood. Maar hij kan niet meer bij ons terug.

Ik begin een beetje op Prinses Irene te lijken. Ik heb echt medelijden met de plant. Serieus.

Dat het ook andersom kan blijkt hier. (Op het spelertje staat dat het Hans Teeuwen en Theo Maassen zijn. Dat klopt niet. Die laatste moet Theo Bouwman zijn.)

10 opmerkingen:

Jeska zei

Maar wat is het dan voor plant?
Is het soms een kuipplant? Want, dan is er niets aan de hand.
(het rijmen is per ongeluk.)

Jan Paul zei

Ik ben vergeten hoe hij heet. Hij staat wel in een kuip, maar hij hoort binnen te staan. Lekker warm. Bij een lief gezin waar ze goed voor hem kunnen zorgen.

Jeska zei

Ja maar had de plant bloemen in de zomer?
Een tropische sfeer bloem?

Kijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kuipplant

Anders kom ik Plant redden hoor, je moet um even vertroetelen. Andrs izzie zielig!

Jan Paul zei

Nee, geen bloemen. Wel lieve groene bladeren.

FRank zei

Er zou iets van een plantenasiel moeten zijn. Waar planten in deze situatie naar toe kunnen en waar gezocht wordt naar een gezin om de plant in te plaatsen.

Bioloog Emelia Nerf zei

Ah, groene bladeren?
Dan is het die ene van de +/- 2 miljoen geïdentificeerde planten ter wereld…

Meneer Schutten kunt u mij vertellen welke vórm het blad heeft?

Jan Paul zei

De bladeren zijn zo´n 30 tot 50 centimeter lang, vijf tot acht centimeter breed, groen aan de randen en groengeel rond de hoofdnerf. Ze groeien omhoog en krullen vervolgens als een sorbetversierseltje naar buiten omlaag.

Jeska zei

Het blijft moeilijk… Ik dacht misschien aan de Alpinia zerumbet variegata.
Maar ja... er zijn zoveel soorten.

@ FRank, er zijn écht overwinteradressen voor kuipplanten!
http://www.kuipplanten.com/index.jsp?p=672&l=nl

Anoniem zei

Pieter Bouwman.

Jan Paul zei

Eh, inderdaad. Pieter Bouwman. Niet Theo.