maandag, oktober 29, 2007

Koude winter?

Vorig jaar meldde ik op 21 oktober dat er al een dik pak sneeuw in Lapland lag. Dat is momenteel nog helemaal niet het geval. Het is er nu een graad of acht. Het plaatje hier links is van de webcam van Rovaniemi (waar de Kerstman woont) van vandaag: regen. Daarentegen sneeuwde het vorige week weer hard in de Alpen. En dat was een jaar geleden ondenkbaar.

Wat betreft de wintervoorspelling is er een beetje hoop voor kouliefhebbers. Die hoop komt uit de mond van de Duitse meteoroloog Röder. Vroeger baseerde men de winterverwachting op het aantal beukennootjes of aan de kleur blaadjes van de hazelaar. Tegenwoordig doen meneer Röder cum suis dat iets wetenschappelijker. Röder kijkt naar alle huidige luchtdruk- en temperatuurgegevens en vergelijkt die met die van de afgelopen eeuwen. Aan de hand daarvan maakt hij zijn verwachting. De afgelopen tien jaar voorspelde hij een te zachte winter (en kreeg gelijk. Maar statistisch is de kans op een zachte winter bij ons al vijf op zes). Voor het eerst voorspelt hij nu een koude winter.

Het Britse weerstation in Reading voorspelt overigens een heel zachte winter. Maar zij zaten er de laatste jaren flink naast. Toch hebben zij statistisch gezien de grootste kans om gelijk te krijgen.

6 opmerkingen:

Jeska zei

Als het gaat sneeuwen hoop ik dat het precies in 't weekend is. Dan is iedereen (hopelijk) veilig thuis.

En dan natuurlijk meteen naar buiten en een sneeuwman maken. Of een sneeuwvrouw! He ja.

ted zei

"Vroeger baseerde men de winterverwachting op het aantal beukennootjes of aan de kleur blaadjes van de hazelaar."
Ik krijg daar meteen plaatjes in mijn hoofd bij van eekhoorntjes die hun verzamelde beukennootjes tellen om in te schatten wat voor winter het wordt.
'Wat voor winter wordt het, eekhoorn?'
'Nou, beer, aan de hand van mijn verzameling moet ik adviseren om dit jaar vroeg aan je winterslaap te beginnen!'

Edward zei

En wat voor winterweer zal het in bijvoorbeeld Stockholm worden in bijvoorbeeld midden december?

bibi zei

Dan wordt het twee graden te warm voor het jaar zegt Jan Paul.

Jan Paul zei

Neeneenee. Niet volgens mij. Volgens Reading. Roder zegt juist dat het heel erg koud wordt in Scandinavie (werk weer op Bibi's computer en die doet niet aan trema's e.d.).

En wat zeggen de statistieken? 't Kan vriezen,'t kan dooien...

Edward zei

Ach, alles is goed. t Is Stockholm!