vrijdag, oktober 19, 2007

Jacobus Kervel over tomaten

Er zijn weinig producten waar de laatste jaren zoveel onderzoek naar gedaan is als de tomaat. Dat moest ook wel. Want met name de Nederlandse tomaat werd in ons grootste afzetgebied bestempeld met de bijnaam ´wasserbombe´. Van dat imago zijn we nu een beetje af. Maar voor veel ´kenners´ smaken onze tomaten nog steeds niet. Dat is hún schuld.

Want de meeste mensen bewaren een tomaat in de ijskast en dat is dom. Ten eerste geeft een koude tomaat nauwelijks smaak en aroma af. Ten tweede tast de kou de smaak van de tomaat aan. En ten derde kan de tomaat niet narijpen. Tomaten, en zeker die uit de supermarkt, worden vaak onrijp verkocht. Zo gaan ze tijdens het transport minder snel kapot dan de rijpe exemplaren. Gewoon even thuis bij kamertemperatuur laten liggen - in een vochtige omgeving - en alles komt goed.

Toch zijn tomaten uit warme landen lekkerder dan de onze. Tomaten ontwikkelen hun smaak bij hoge temperaturen. Wat te doen dus? Zelf zo´n klimaat creëren. Leg gehalveerde tomaten op een bakplaat in de oven en zet die op de laagste stand. Laat ze zeven uur drogen en op smaak komen. Doe ze daarna in de foodprocessor en giet er naar smaak wat goede olijfolie bij. En voilà, je hebt een pastasaus waar ze zich in Sicilië niet voor zouden schamen.

Over Sicilië gesproken. Wist je dat de tomaat pas sinds iets meer dan een eeuw in de Italiaanse receptenboeken voorkomt? Ook in Nederland moest er een speciale campagne met folders en receptenboekjes aan te pas komen om de tomaat op het boodschappenlijstje van de mooderne huisvrouw te krijgen.

3 opmerkingen:

Jeska zei

Ik krijg altijd honger als ik de stukjes van de heer Kervel lees.
Het zou mooi zijn als er een manier bestond om Hor'deurves aan te bieden aan de bezoekers via de elektronische snelweg :-)

Dan zit je in no-time aan de 100.000 hits.

Jan Paul zei

Er wordt al mee geëxperimenteerd door computerbouwers. En wat de 100.000 betreft: nog 49.776!

Jeska zei

Krijg je bij 100.000 ook een taart?
Ik heb namelijk wel zin in een stukje!
Ik zal Marieke's techniek hanteren. En zal je 49.775 berichtjes sturen. Dit was mijn eerste.