woensdag, oktober 24, 2007

Corrupt

Eerder schreef ik al over ‘La Piovra’ de televisieserie uit de jaren ’80 en ’90 over de Italiaanse mafia (ik schrijf het lekker met één f, want ik heb er meer verstand van dan de samenstellers van het Groene Boekje). Inmiddels heb ik alle DVD’s in huis en we hebben er al zo’n twintig afleveringen op zitten. We hikken een beetje tegen serie 4 aan, omdat we weten dat onze geliefde hoofdpersoon commissaris Corrado Cattani daarin wordt doodgeschoten. Ondanks dat loopt elke serie redelijk bevredigend af.

Maar dat is helaas fictie.

De Italiaanse corruptie gaat in werkelijkheid nog veel verder gaat dan in de serie. Operatie Schone Handen, waarin honderden mafiosi werden opgepakt, leek een succes. Maar slechts maar 2 procent van de moordenaars, afpersers, ontvoerders, drugshandelaren, oplichters en witteboordencriminelen zit nu nog vast.

De mafia heeft nu een omzet van minstens 90 miljard euro. En niemand kan er iets tegen doen. Dat komt omdat de corruptie al jaren is doorgedrongen tot het hoogste niveau. Berlusconi bijvoorbeeld. Hij halveerde de tijd waarin misdaden verjaren. Hij schafte de mogelijkheid voor het Openbaar Ministerie af om in beroep te gaan tegen een beslissing van de rechter. Hij snoeide drastisch in het budget van het ministerie van justitie. En hij nam verder nog enkele tientallen(!) maatregelen die het moeilijker maken om corruptie aan te pakken. Om zijn eigen huid te redden, natuurlijk. Maar onder het bewind van zijn opvolger Prodi is geen enkele van die maatregelen teruggeschroefd.

Toch zijn er nog Cattani’s. Commissarissen, rechters en officiers van justitie die iets proberen te doen. Ze ontvangen kogelbrieven en worden tegengewerkt door hun collega’s. En ze werken in kantoortjes waar niet eens geld is voor een nieuw kopieerapparaat. Ze kunnen geen kant op. Want zelfs de minister van justitie is waarschijnlijk zo fout als het maar kan.

Is er dan geen hoop meer? Ja toch wel. Want de burgers zijn het nu zo ongelooflijk spuugzat dat ze in opstand komen. De vuist tegen de corruptie wordt steeds sterker. Mede daardoor zijn er mensen die denken dat ze de mafia er ooit onder zullen krijgen. Niet vandaag. Niet morgen. Maar ooit.

3 opmerkingen:

ted zei

Flauw misschien van mij, maar jij schrijft mafia met één f en maffiosi met twéé. Moet het dan niet zijn: mafiosi?

Jan Paul zei

De fout is reeds hersteld.

Maar het is toch raar? Het is een Italiaans woord. Gaat een stelletje idioten van de Taalunie ineens zitten bepalen dat het met twee f-en moet.

Straks moeten we ook nog kompjoeter en Valurrie Zjiskaardesteng schrijven.

Ammehoela.

Jan Paul zei

En daarom zou ík die prijs weigeren. Niet vanwege het geld.