vrijdag, september 21, 2007

Jacobus Kervel over: toast

De échte groten herken je in de kleinste details. Neem nou toast Melba. Simpeler bestaat toch niet? Dat moet dus wel van een culinair genie komen. En dat klopt ook. Toast Melba is uitgevonden door niemand minder dan Auguste Escoffier. Samen met César Ritz. Ja die. Van de hotels inderdaad.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de toast niet bedacht voor de zangeres Nellie Melba - de Pêche Melba overigens wél. Nee, de toast Melba is bedacht voor Marie-Louise, de echtgenote van César Ritz. Marie-Louise klaagde bij de beroemde chef dat ze de gewone Engelse toast te dik vond. Had Escoffier daar geen oplossing voor? Escoffier besprak het probleem met Ritz. En die laatste kreeg al snel een briljante inval. Nog dezelfde dag kwam de chef met het eindresultaat: een schaal vol heerlijk dunne knapperige toastjes.

Hij had ze als volgt gemaakt: eerst had hij dunne sneetjes brood geroosterd. Die had hij in de lengte door midden gesneden. Vervolgens had hij de geroosterde kanten tegen elkaar aan gelegd en zo opnieuw geroosterd.

´Ik noem het "Toast Marie",´ zei Escoffier. Maar dat vond Marie-Louise slecht klinken. ´Noem het maar "Toast Melba",´ zei ze grootmoedig. Want Marie-Louise had gehoord dat de zangeres van haar arts te horen had gekregen dat ze een speciaal dieet met veel geroosterd brood moest volgen. Aldus geschiedde. In Nederland noemen wij het weer vaak ´Melba toast´, want dat bekt wat lekkerder.

´Zo gaan die dingen,´ schrijft Johannes van Dam over de uitvinding. ´Iemand wil iets (Marie-louise), iemand bedenkt iets (Ritz), iemand voert het voor het eerst uit (Escoffier) en iemand anders strijkt met de eer (Melba).´

14 opmerkingen:

ted zei

Op het plaatje staan volgens mij geen melbatoastjes, maar die gore (vind ik) maiscrackers, kom, hoe heten ze ook alweer? Ze zijn alleen te vreten als je ze diep onderdompelt in de een of andere saus.

ted zei

Tortilla chips.

Jeska zei

Leuk verhaal, Jan Paul!
En je laatste alinea is heel waar.

FRank zei

Nee hoor, Ted, hier herken ik boterhamvormen in.

Oh, en dan met verse gemberroomkaas.

Ingrid zei

Melba zou niet blij met je geweest zijn, denk ik, Frank.

ted zei

O nee, Frank, je bent abuis. Er was een loeder aan het Engelse strand dat erg hield van kipkerriesalade, maar er een hekel aan had als er zand in waaide. Daarom werd voor die heks een diagonaal doorgesneden boterhammetje uitgevonden waartussen, op miraculeuze wijze, de kipkerriesalade precíés paste, en deze sneetjes brood zorgden ervoor dat het zand niet in de salade waaide. Deze sand witch, later verbasterd tot sandwich, is tegenwoordig ook in Nederland in gebruik geraakt.

FRank zei

Jullie hebben vreselijk gelijk.

Sorry.

Jan Paul zei

Onzin. Allemaal. Iedereen weet dat de boterham is uitgevonden door John Montagu, de Earl of Sandwich.

Hij had geen zin om zijn kaartspelletjes te onderbreken voor een diner en liet de maaltijden daarom handzaam serveren tussen twee sneden brood. Zo konden ze rustig doorspelen.

En eh, Jeska... bedankt voor het compliment, maar het is niet mijn verhaal maar dat van Jacobus Kervel.

Jacobus Kervel zei

De Graaf van Sandwich? Dat is pas onzin.

ted zei

Inderdaad, Jacobus, Jan Paul is in de war en haalt Earl Grey en de Sand Witch door elkaar. Earl Grey is de uitvinder, zoals iedereen weet, van de zeer pittige mosterd uit Dijon, Grey Poupon.

Jeska zei

Oeps.
Leuk verhaal, meneer Kervel.

coen zei

Terugkerend naar de eerste opmerking van Ted: is hij niet in de war met Melbatoastjes?
http://www.melbatoast.nl/
(met 'overheerlijke recepten')

Jan Paul zei

Volgens mij zijn het in vier stukken gesneden casinosneetjes die geroosterd zijn, in de lengte gehalveerd en vervolgens opnieuw geroosterd zijn á la Escoffier.

coen zei

Blijft de vraag of Melbatoast geoemd is naar toast Melba. Ik vermoed van wel, maar op de site kon ik niets vinden.