zaterdag, september 29, 2007

Jacobus Kervel over... smaak

Uitgerekend in de advertentie van de Week van de Smaak stond een veel gemaakte fout. Er stond een tong afgebeeld met daarin de zogenaamde smaakzones. Links zou je tong gevoelig zijn voor zout, rechts voor zuur, voorin voor zoet, enzovoort. Driewerf onzin. Een pseudowetenschapper heeft dit ooit bedacht en vervolgens nam iedereen het klakkeloos over. Decennia lang. Zonder zelf na te denken. Leg maar eens een citroen op je tong, dan weet je wat voor flauwekul het is. Je proeft hem overal.

De achterkant van je tong is iets gevoeliger voor bitter en de zijkanten proeven zuur beter. Maar daar houdt het dan ook mee op. Een andere smaakreceptor is veel belangrijker. De neus. Met je ogen dicht en een compleet dichtgeknepen neus proef je het verschil niet tussen rode wijn en witte wijn. Probeer het zelf maar uit. Sommige mensen beweren dat je dan zelfs het verschil tussen chocolademelk en whisky niet meer proeft, maar dat is lariekoek.

Binnenkort meer over smaak...

1 opmerking:

ted zei

Met je neus en met je tong kun je inderdaad goed proeven, maar met je vinger kun je beter proeven. Is ook beschaafder, want stiekem proeven met je vinger is minder aanstootgevend dan pontificaal met je neus of je tong in de taart duiken.