donderdag, september 13, 2007

Alleen voor échte kenners...

Lucy en Stephen Hawking hebben het boek geschreven dat ik altijd al wilde schrijven: een kinderboek over het universum. Dat wil zeggen, ik wilde het altijd wel, maar ik kon het niet. Het probleem is dat het over enorm complexe materie gaat. Dat kan ik best begrijpelijk uitleggen. Maar begrijpelijk én spannend, dat is in dit geval voor mij te moeilijk. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gedaan hebben.

Tijdens de kinderboekenweek van Bologna een paar jaar geleden zat ik op een avond aan tafel naast Ben Knapen. Hij vertelde dat hij met andere uitgevers/redacteuren eens was uitgenodigd voor een lezing van Stephen Hawking. Hawking zei vooraf: ´Nu zitten jullie nog met jullie armen over elkaar op jullie stoel. Maar over twee uur zijn jullie allemaal euforisch.´ Hij begon te vertellen over de relativiteitstheorie, en inderdaad... twee uur later was iedereen bijna high van opwinding. Ze hadden de hemel gezien.

Bij de borrel na afloop ging het verhaal over niets anders dan het verhaal van Hawking. Maar langzaam maar zeker kwamen er steeds meer vragen als: ´Hoe zat het nou ook alweer met...?´ en ´Ik ben ineens kwijt hoe...?´. Als een kaartenhuis stortte de zojuist opgedane kennis van de deelnemers totaal in.

Niet veel later kwam Hawking in zijn rolstoel voorbijgereden. Hij bood bij elk tafeltje zijn excuses aan. ´Sorry,´ zei hij, ´maar zo gaat het nu eenmaal. Bij gewone mensen verdwijnt de kennis als sneeuw voor de zon. Om alles te onthouden moet je toch echt een wetenschapper zijn.´

6 opmerkingen:

Edward zei

Ik herinner me die euforie ook toen ik jaren geleden Hawkings boek HET HEELAL las, en inderdaad: ik herinner me nu de euforie, maar niet de precieze redenen ervan.
En dus ben ik extra benieuwd naar dit kinderboek. Zou het vertaald worden? En waar dan? En wanneer?

Jan Paul zei

FMG heeft het gekocht. Het zal ergens volgend jaar verschijnen, denk ik. Of misschien nog net voor kerst. Met illustraties van Elly Hees.

Jeska zei

Oeh, leuk zeg.
Ik zag een docu The Elegant Universe waarin het ‘grijpbaar’ aan de orde komt.
Ook wordt er nader ingegaan op het verschijnsel van zwarte gaten. Extreem veel deeltjes op elkaar gepakt waardoor de aantrekkingskracht rondom het ding immens is. Spannend. (ook griezelig) Ik zag overigens dat de docu op youtube te zien is. Wellicht op een rustig moment met een mooie Merlot en de voeten op het bureau… kijken :-)

ted zei

En wetenschapper is: denken dat je wéét waar het over gaat en er níét aan twijfelen. Daarin verschillen wetenschappers van schrijvers zoals jij, Jan Paul. Maar jíj bent dan weer iemand die goed is in het úítleggen van wat wetenschappers zeker denken te weten. - Dat is haast een wetenschap op zichzelf!

Jan Paul zei

Maar dit boek had ik nog echt niet kunnen schrijven. Misschien over een paar jaar wel.

Er zijn voor kinderboeken een paar specialisten die goed kunnen schrijven, zoals Govert Schilling over astronomie en Midas Dekkers over biologie.

Bij non-fictie voor volwassenen leveren boeken van wetenschappers vaak verschrikkelijke boeken op. Wetenschappers willen de kritiek van hun collega´s vermijden en zijn daarom vaak veel te volledig. Of ze formuleren juist heel onduidelijk.

Toen ik research deed voor het Amsterdamboek was het een verademing om zo nu en dan even Geert Mak te kunnen lezen. Hij is geen historicus, maar een schrijver en journalist en dat leest véél véél prettiger.

ted zei

Ja, dat is waar. Wetenschappers zijn met handen en voeten gebonden aan hun wetenschap en daardoor kunnen ze niet gezellig grasduinen door hun vakgebied. Is erg sneu voor ze - ja, dat méén ik echt!