dinsdag, september 11, 2007

Alex

Alex is dood. Deze grijze dwergpapegaai kreeg dertig jaar lang les van Irene Pepperberg, een wetenschappelijk onderzoekster. Alex was daarom een van de weinige papegaaien die echt wist wat hij zei. Vroeg je hem: 'Hoeveel rode blokjes zie je?' Dan zei hij: 'Vijf.' Vroeg je: 'Welke vorm hebben de blokjes?' Dan zei hij dat ze vierkant waren. Hij kon aantallen, kleuren, materialen en vormen uit elkaar halen. Geen enkele papegaai op aarde had een grotere woordenschat.

Alex moest enkele jaren geleden geopereerd worden aan zijn longen. Voor het eerst werd hij door Irene Pepperberg alleen achtergelaten in een vreemde ruimte - de operatiekamer. De vogel was volkomen in paniek. Hij dacht dat hij iets verkeerd had gedaan. Het dier riep telkens: 'Irene, kom terug, kom terug! Het spijt me! Het spijt me! Ik hou van je!'

Als Irene Pepperberg 's avonds naar huis ging, dan zei ze tegen Alex: 'Ik zie je morgen weer!'
En dan zei Alex: 'Ja, want morgen ben je weer terug.'

Vrijdagmorgen vond Irene Pepperberg het dier dood in de kooi. Deze papegaaien kunnen vijftig jaar oud worden, maar Alex werd maar dertig. Het nieuws is vandaag pas bekend gemaakt omdat alle verzorgers de afgelopen dagen volkomen van slag waren.

2 opmerkingen:

bibi zei

Wat een droevig bericht. Nu zit dat zinnetje van de operatiekamer voor de rest van de dag in mijn hoofd. Deze ochtend blijft het mistig ben ik bang.

Jeska zei

heel sip....
:-(