dinsdag, augustus 28, 2007

Kanzi de superaap


Apen kunnen niet praten. Je kunt ze wel gebarentaal leren. Dan krijg je veel bijzondere dingen voor elkaar, maar grammaticaal klopt er geen hout van. Een gemiddelde zin in apengebarentaal komt niet veel verder dan ‘eten ik ik ik snoep eten snoep ik ik ik snoep.’ Dat kunnen Gerard Joling-fans ook.

Dat het mis gaat merk je bijvoorbeeld wanneer je een bal naast een touw legt en aan de aap vraagt wat je doet. Grammaticaal weten ze het verschil niet tussen ‘legt een touw bij de bal’ en ‘legt een bal bij het touw’. Dat is natuurlijk ook lastig. Ook het onderwerp en het lijdend voorwerp halen ze voortdurend door elkaar.

Maar dan is er de bonobo Kanzi. Kanzi begrijpt die grammatica wél. Kanzi is zonder twijfel het intelligentste dier op aarde. Hij praat overigens niet in gebarentaal, maar via pictogrammen. Je kan Kanzi de gekste dingen vragen: ‘aai de meloen’ of ‘kam het water’ en dat doet hij keurig. De superaap begrijpt zo’n 3000 gesproken woorden en zo’n 350 pictogrammen.

De vraag of Kanzi een taal kan leren is niet interessant meer. Daarom leren ze hem nu andere dingen. Hij kan nu dezelfde werktuigen gebruiken (én maken!) als de primitieve mens. Ook heeft hij muziek gemaakt met Peter Gabriel en Paul McCartney. Jaja. Hij wel.

Kanzi’s lievelingseten is ui. Zijn favoriete spel is tikkertje. En zijn favoriete speelgoed is een rood balletje.

10 opmerkingen:

ted zei

Volgens mij heeft Kanzi ook de tékst geschreven van de laatste hit van Paul McCartney:

Everybody gonna dance tonight
Everybody gonna feel alright
Everybody gonna dance around tonight

Everybody gonna dance around
Everybody gonna hit the ground
Everybody gonna dance around tonight

Jan Paul zei

Hm, nee. Dat is denk ik toch van een Gerard Joling-fan.

teuntje zei

Nu moet ik weer aan Nim Chimsky denken... :-))

Jeska zei

Intrigerend zo’n aap.
En wat is nou precies het nut dat een aap een meloen aait en het water kamt?
Izzie nou Thé MAN, de Alpha male, van de andere apen, was dat zijn hoger doel?

Ik begrijp dat je geen Joling-fan bent, Jan Paul
En wat dacht je van Gordon (Harde G) :-))

Jan Paul zei

Als een aap de opdracht krijgt om een bal te pakken of een appel te eten, dan zijn dat logische opdrachten. die zijn makkelijker dan onlogische opdrachten.

Door ze onlogische opdrachten te geven test je of ze echt begrijpen wat ze horen.

Bij de bonobo's zijn de vrouwen aan de macht. Maar Kanzi heeft in zijn groep een aparte status omdat ook de dames onder de indruk zijn van zijn intelligentie.

Goeie vragen Jeska!

Jeska zei

En wij maar denken dat de mens intelligent is.
De Bonobo’s hebben het pas écht door. Vrouwen aan de macht! HA!
Women rule!
Of ga ik nou weer te ver?
:-)

Jan Paul zei

Nog een leuk detail over Kanzi en zijn groep: 's avonds liggen ze in hun verblijf op kussens en matrassen. Op de grond liggen uien, bessen en stengels selderij. De dieren kunnen met een druk op de knop zelf hun DVD uitkiezen waar ze naar kijken. Het populairst zijn Tarzan, Every Which Way But Loose (met Clint eastwood en een andere aap) en Babe.

Echt waar.

Jeska zei

Nee, man!
...
echt?
...
Welk hotel is dat?
De gerechten lijken me geen Haute Cuisine maar de rest... vakantie.

Jeska zei

Ach, ik zie net een fimpje over hem op youtube. Speciaal hoor. aandoenlijk ook.

Gina zei

hahaha, geweldig verhaal. alleen begrijp ik niet zo goed waarom een ui net zn lievelingsvoer is. hm. misschien omdat het een prikkelende smaak heeft, iets wat zn intellect ook behoeft...
op de website van acteur Jeff Bridges vond ik een linkje naar een grijze roodstaart papegaai, die kon praten en grapjes maken... had ik toevallig ook op de BBC gezien...

http://web.archive.org/web/20040402142457/http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3430481.stm

http://www.languagehat.com/archives/001114.php

en als je n'kisi googelt, kom je van alles tegen. ook het emailadres van een zekere michael dalton (in languagehat) die zelf ook een sprekende vogel bezit. aarrgggh, wie durft hem te mailen?? ik heb er geen tijd voor nu, want anders.....