woensdag, augustus 08, 2007

Het gebalsemde lichaam van Lenin interviewt... Beertje Colargol

In de jaren zestig, begin zeventig, was hij niet weg te slaan van de buis. Maar daarna werd het al vrij snel stil rondom Beertje Colargol. Wat is er van hem geworden? Ik zocht hem op in zijn huisje vlakbij Tel Aviv.

HGVL: Beertje – mag ik Beertje zeggen...?
BC: Ga ja gang.
HGVL: Beertje, we hebben al lang niets meer van je vernomen. Wat heb je gedaan na je televisiecarrière?
BC: Het werd tijd om iets voor mijn land (Israël – red) te doen. Het was een spannende tijd, niet zo heel lang na de Zesdaagse Oorlog.
HGVL: Wat ben je precies gaan doen?
BC: Ik ben een Katza, een inlichtingenofficier, geworden voor de Mossad. Ik heb onder andere veel werk verricht in Syrië en Egypte. En ik kan vertellen dat de dingen die ik toen heb meegemaakt nog een stuk spannender waren dan mijn televisieavonturen. Helaas heb ik daarover een geheimhoudingsplicht.
HGVL: Kun je een tipje van de sluier geven voor de lezers van dit blog?
BC: Nee, maar laat ik het zo zeggen, op televisie kreeg ik niet vaak een Walther PPK tegen mijn slaap gedrukt. In mijn Mossad-tijd regelmatig.
HGVL: Hoe lang heb je voor de geheime dienst gewerkt?
BC: Uiteindelijk zo’n 12 jaar. Daarna ben ik heel andere dingen gaan doen.
HGVL: Wat dan?
BC: Ik ben samen met mijn zakenpartner, Ben Metzer, een handel begonnen in sierzwanen.
HGVL: Sierzwanen?
BC: Ja, van die zwanen die je met name in volkswijken veel voor het raam ziet staan. Ik durf te beweren dat een derde van de zwanen in Nederland van Colarmetz productions komt. Booming business. Zeker in de jaren negentig. Nu zijn ze vooral in Azië en Oost-Europa heel populair. Vorig jaar heb ik mijn aandelen verkocht en nu geniet ik vooral van mijn hobby: modeltreinen.
HGVL: Mag ik je hartelijk danken voor dit gesprek?
BC: Graag gedaan.

25 opmerkingen:

Jeska zei

Heftig BC, succes aldaar zeg.
Hoe is het met Bolke? Heb daar contact mee?
De beer bedoel ik, niet die ene met ‘stein’ achter zijn naam.

Jan Paul zei

Dat weet ik dan toevallig weer, Jeska. Met Bolke is het niet zo goed afgelopen.

Dat had te maken met de (nooit uitgezonden) laatste aflevering waarin Bolke met zijn hoofd op de treinrails probeerde te luisteren of er al een trein aankwam.

Het traject Lage Zwaluwe - Dordrecht was uren gestremd.

marieke zei

Toen jij mij het nieuws vertelde van Bolke, Jan Paul, heeft het me dagen gekost om er overheen te komen. Heb het gevoel dat deze oude wond nu weer wordt opengerijt. En dan ook nog te horen dat Beertje regelmatig met de dood is bedreigd. Het is een slechte wereld. Zucht.

Ludo zei

Mooi interview GLVL! Is het wel vertrouwd dat we nu weten dat BC in Tel Aviv woont? Ik bedoel, het is toch écht een openbaar blog.

Overigens zou ik wel willen weten hoe het met MacGyver is. In mijn kringen is MacGyvertape nog steeds een gangbaar woord. Heb vandaag nog MacGyvertape gebruikt. Ja, ik heb echt gouden handjes.

Jan Paul zei

Marieke, ik kan er niets aan doen. Maar gelukkig zit BC nu wel veilig tussen de modeltreintjes. Het dier mocht voor eigen veiligheid niet gefotografeerd worden. Vandaar een foto uit de jaren zestig.

En Ludo, ik stuur het glvl binnenkort achter MacGyver aan. Al gaat dat me weer klauwen met geld kosten. Het glvl reist graag business class en slaapt niet in de goedkoopste hotels. Het geintje 'Tel Aviv' kostte me al een fortuin.

Jeska zei

Oh jee… is het echt? Gompie… dat wist ik niet.

Ik zit notabene vlakbij Dordrecht… dan ga ik een potje honing neerzetten… ter nagedachtenis, jeetje...

ted zei

MacGyver? Charly's Angels! Hoe die op hun hoge hakjes over boeven heen stapten was kostelijk. Nooit een bevalliger agente gezien dan Jaclyn Smith die haar pistooltje uit haar designtasje trok! Volgens mij is die na CA groot geworden met tv-films; Kate Jackson heb ik nog wel eens gezien in een serie die iets met "King" heette, en later zag ik haar in een tv-film met een mislukte facelift. Farah Fawcett is volgens mij verdwaald in dr eigen haar.
Ach, mooie tijd was dat, die jaren met vrouwen in schietseries: Angie Dickinson als Pepper, en McMillan & Wife. Later kwam Cacney & Lacy en Hill Street Blues met eindelijk een agente die níét mooi was: Betty Thomas. Die was trouwens wél mooi, maar gewoon omdat ze goed speelde, en daar word je vanzelf mooi van.

Jan Paul zei

Ik vond The Persuaders leuk. Met het prachtige beginmuziekje van John Barry: www.youtube.com/watch?v=bgLEdvRKAYI&mode=related&search=

Jeska zei

Persuaders is inderdaad erg leuk. Mijn favoriet was/is Tony Curtis.
Tony heeft ook in een oude film gespeeld die op mijn ‘goede-oude-tijd-lijstje’ staat: The Rat Race uit 1960. Voor de buis kruipen op een koude winterdag (liefst met sneeuw) met een beker warme chocola.

Ludo zei

Happy Days!!!!!!!! Volgens mij is Fonzie (Henry Winkler) inmiddels overleden, maar hoe zou het met Ralph Malph zijn? En met Potsie?

Jan Paul zei

Nee hoor, the Fonz leeft nog. Zie dit blog van 22 februari. Daar zit ook een leuke link in met MacGyver...

Smyrt Spionom zei

Collargol, I'll get you, you bastard.

Ludo zei

Dank je, Jan Paul.
En gelukkig dat The Fonz nog leeft. En als hij ooit dood gaat, dan is hij in elk geval geweldig herdacht in Pulp Fiction.

Edward zei

Hoera! Dank voor deze waardevolle info. Geen sierzwaan zal ooit nog gewoon maar sierzwaan zijn.

coen zei

Heb net een kwartier zitten koekelen of er niet ook een tandpasta was met die naam.
Nee dus.
Colgate.

Jan Paul zei

Colgate bestaat toch nog wel? Of is dat ook al ter ziele? En waar is Dash eigenlijk gebleven? Een pakje sigaretten gaan halen? Zo maar vertrokken zonder afscheid te nemen?

coen zei

En Caramac! En De Drie Musketiers. Dat was pas lekker.

ted zei

Dash bestaat nog steeds, maar Dobbelman volgens mij niet meer.

Jeska zei

En Columbo? Dat is ook een golden oldie.
Met zijn glass eye, cigar en droopy dog.
Was het nou een echt glazen oog of niet?

teuntje zei

Hoe kan dat nou toch weer, ik heb zelfs nog nooit van deze beer gehóórd. Daar word ik gewoon onrustig van, ik dacht dat ik altijd openstond voor wat echt belangrijk was in de wereld.

Gelukkig heb ik wel gehoord van Lenin, dat geeft dan weer enige rust, al bracht de man toen hij nog geen balsem nodig had helemaal geen rust.

teuntje zei

@Jan Paul: Dash is naar Engeland verhuisd en wast daar de boel nog altijd wit.

Jan Paul zei

Maar een verhuiskaartje sturen, ho maar.

Jan Paul zei

Jeska, dat glazen oog was echt. Volgens Wikipedia raakte hij zijn oog kwijt bij het verwijderen van een tumor op driejarige leeftijd. Verder is hij alive and kicking.

Daphne zei

Wat fijn dit interview! Ik zie zo nu en dan nog wel wat oude kinderprogramma's langskomen, die ik dan heel graag wil zien, maar waarbij mijn kinderen verveeld iets anders gaan doen... cultuurbarbaren! Maar beertje heb ik nog niet teruggezien! Ik kan het liedje nog zo meezingen.... ik ben beertje colargol, beertje dat kan dansen! Fijn te horen dat het goed met hem gaat. Het doet me verdriet te vernemen dat het met zijn collega Bolke minder goed is afgelopen.... schokkend....

Daphne zei

ik heb het liedje gevonden! http://www.youtube.com/watch?v=9SVaX1XP1Ss