vrijdag, augustus 31, 2007

Dirk de Waterduiker

Ome Dirk poetst hier een van zijn vele medailles.

Hij redde 74 mensen, twee honden en een paar katten uit het water, deze Dirk ´de waterduiker´. Officieel heette hij Dirk Rietveldt, maar iedereen in de Amsterdamse Jordaan kende hem als ´Oome Dirk.´ Dirk werd in 1858 geboren in Vlissingen en kon daarom als een van de weinige jordanezen goed zwemmen. Dus zodra er iemand te water raakte, dan dook Dirk er meteen achteraan.

Maar heeft Dirk inderdaad zoveel mensen gered? Nou... het aantal van 74 komt uit zijn eigen mond. En hij gaf toe dat hij zelf de tel een beetje was kwijtgeraakt. Maar het waren er absoluut veel. Zo zijn er bijvoorbeeld al tien officiële politierapporten waarin staat dat Dirk iemand uit het water haalde.

Het is in elk geval niet ondenkbaar dat er zoveel ´te water rakers´ waren. In de tijd van Dirk waren er enorm veel alcoholisten en het gebeurde regelmatig dat een van hen starnakel in het water viel en verdronk. Dat gebeurt vandaag de dag nog steeds met enige regelmaat. Bovendien werkte Dirk altijd op straat. Als ´trekker´ van zwaar beladen karren over bruggen, als graansjouwer, zoutdrager, expeditieknecht of wat dan ook.

Dirk hield overigens zelf ook wel van een borrel. Vandaar dat veel reddingen plaatsvonden voor het Bierhuis aan de Prinsengracht. Zijn alcoholisme is overigens de reden dat hij nooit een koninklijke onderscheiding ontving. Wel kreeg hij flink wat medailles. Daar vroeg hij trouwens zelf om. Als hij weer een heldendaad verrichtte, dan ging hij naar de politie en vroeg: ´Is dat niet een medaille waard?´ En vaak vonden ze dus van wel. Bovendien kreeg hij soms drie gulden voor de moeite. Dirk ging ook daags na de redding bij de drenkelingen langs. Natuurlijk om te weten te komen hoe het met ze ging. Maar ook om een beloning ´op te duiken.´

5 opmerkingen:

oranjebitterteuntje zei

Zijn alcoholisme was de reden dat hij nooit een koninklijke onderscheiding kreeg... hahaha. De Oranjes waren destijds van De Blauwe Knoop, zoals dat toen heette?! Yeah right.
Heel goed dat je Ome Dirk in al zijn kleurrijkheid hier eert.

ted zei

Het zou een mooi onderzoek zijn om te weten te komen of koninklijke onderscheidingen nog steeds worden onthouden aan mensen met een in alcohol gedrenkte achtergrond. Ik kan me dat in ieder geval niet voorstellen. Of eigenlijk bedoel ik: ik zou wel eens willen weten op welke gronden koninklijke onderscheidingen vandaag de dag níét worden toegekend aan mensen die zo'n lintje strikt genomen wél verdienen.

Jeska zei

Erg leuk stuk, Jan Paul.
Komt Dirk ook voor in je Amsterdamboek?
Ik vond het trouwens erg geestig dat je het fotobestand de naam: Dirk007.jpg gaf :-) Of is dit toeval?

Jan Paul zei

Hare Majesteit drinkt ook graag een glaasje, heb ik me laten vertellen. Vooral mousserende rode wijn.

En de eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat Dirk ook een keer is gepakt voor het stelen van een paar bloemkolen.

Dirk komt niet voor in het Amsterdamboek, Jeska. Maar het feit dat er in die tijd veel mensen in de grachten tuimelden wel!

JariesDesign zei

Een leuk stukje wat je hebt geschreven over mijn overgrootvader.mijn eigen vader vertelde wel eens over hem ,en ik luisterde dan altijd met plezier naar hem.Toch een beetje documentatie voor het nageslacht,mocht je nog meer leuke dingen weten over mijn overgrootvader dan houd ik me aanbevolen
groetjes Ria Scharn Rietveldt