dinsdag, augustus 14, 2007

De perfecte schuimkraag (door Miebeth Zalfjes)


Veel mensen denken dat de wetenschap zich vooral bezighoudt met zaken die ver af staan van het dagelijks leven van de ‘gewone’ mensen. Maar dat is lang niet altijd het geval. De wetenschap is er ook om u te helpen. Neem nou het volgende.

Bent u een bierliefhebber? En een kenner ook? Dan weet u ongetwijfeld dat u uw bierglas niet met zeepsop wast, maar met water. En natuurlijk spoelt u het glas vlak voor het inschenken even om met koud water. Want zo hoort het... niet.

Wassen met zeepsop mag best. Het is zelfs aan te raden. Zorg er alleen voor dat u alle zeepresten uit het glas spoelt. En omspoelen met water is zo goed als desastreus voor een goede schuimkraag. Is het u nooit opgevallen dat u op die manier nooit zo’n mooi biertje krijgt als in het café? Omspoelen met water is goed, maar zorg ervoor dat de binnenkant van het glas dan droog blijft. Het gaat er namelijk om dat het glas afkoelt. Dat is het geheim van een mooie romige schuimkraag. Beter is het dus om het glas in de ijskast te bewaren, droog en koel. In de vriezer mag ook.

Om de schuimkraag mooi te houden kunt u het best zorgen dat uw lippen vetvrij zijn. Vet en schuim gaan niet goed samen. Een tweede flesje inschenken in hetzelfde glas geeft daarom vaak een rampzalig resultaat.

Ja maar in het café spoelen ze het glas ook om met water! Klopt. Maar dat bier komt van de tap en dat levert per definitie een mooiere en bestendige kraag op. Ook zij zouden hun glazen beter koel kunnen bewaren. Iets dat in de Verenigde Staten en Canada al geregeld gedaan wordt in de horeca.

Zo en nu eerst... verder werken aan mijn proefschrift over Hilbertruimtes met een topologische separabiliteit.

18 opmerkingen:

teuntje zei

Hebt u niet al genoeg titels, prof dr ing Zalfjes? Nu ook nog wiskundige? Of krijgt u er dan niet nog een titel bij? Daar zou ik wel eens een proefschrift over willen lezen, over die titelverzamelwoede van sommige wetenschappers. Is het nooit genoeg? Kunt u het niet gewoon via de Wikipedia leren in plaats van in de collegebanken? (Ik heb het maar even opgezocht en weet nu weer wat nieuws. Naast die bierglazen natuurlijk.) Leest u ook niet liever eens een detectiveje? Een goed kinder- en jeugdboek? Is het ingebakken onzekerheid?
Met véél stellingen graag.
Proost!

Uw u toegenegen teuntje-wil-alles-weten

ted zei

U schopt wel al onze zekerheden omver, Miebeth. Straks gaat u nog beweren dat de zon tóch om de aarde draait.

ted zei

Nou ja, dat ís natuurlijk ook zo. Als je áánneemt dat de aarde stilstaat, dan draait de zon er omheen.

ted zei

Trouwens - dat terzijde - als ik dat verhaal wil napluizen over dat zoetjes in thee dikker maken dan suiker, en bij Google intik: "Nature november 2006 zoetjes", kom ik bij m'n-eigen uit! Daar heb ik wat aan, zeg! :-)

coen zei

Voor ondersteuning van het verhaal van professor Zalfjes de volgende commercial van Heineken:
http://www.ster.nl/ster?nav=bpomLsHCjENpCqCtC&pane=rlomLsHCjERvCOK&cmercial=dfzqLsHCjEfDqDnDGoX

Miebeth Zalfjes zei

Ach, ik ben gewoon wetenschapper. Die titels gebruik ik alleen als het echt moet.

En Ted, voor toegang tot de artikelen in Nature moet je betalen. Toets eens 'Deens onderzoek suiker 5200' in. Dan krijg je je bewijs.

Goh wat zijn die reclamejongens snel. Het staat nog niet op het weblog of ze hebben er al een filmpje over. Nu berijp ik waarom ze zo veel verdienen.

teuntje zei

Dat vind ik wel een beetje een onwetenschappelijke dooddoener, waarde professor et cetera...

U uw nog steeds toegenegen teuntje-wil-alles-weten

Jeska zei

Miebeth ik heb nog een vraag over alcohol.
Hoe kan het dat ik na drie slokken (letterlijk) al sta te duizelen en anderen liters bier weg kunnen drinken? Het is natuurlijk wel goedkoop zo maar ik ben toch benieuwd naar het waarom.
Enneh… bent U wel eens lallend door de straten gegaan?

Jan Paul zei

Ja Miebeth...

marieke zei

Ja Miebeth, vertelvertel

Miebeth Zalfjes zei

Jeska laat me raden, je bent dun en niet al te groot. En je drinkt zelden grote hoeveelheden alcohol.

Bij jou 'valt' een glas alcohol dan zwaarder dan bij mensen met meer gewicht. Vrouwen hebben bovendien een lichaamssamenstelling die alcohol eerder opneemt en produceren we minder alcohol afbrekende enzymen.

Verder geef ik geen antwoord op vragen over mijn privéleven. Dat gaat niemand wat aan.

Jeska zei

Gelijk heb je Miebeth, jouw privé-leven gaat niemand wat aan, maar de mijne ligt nu op straat! Want, ja! Ik heb geen vol figuur en Ja! Ik drink vrijwel niks, want het valt nooit goed en ja, je hebt het weer goed ik ben niet groot!
Dank voor de toelichting Miebeth, ik hef drie slokken op je :-)

teuntje zei

Au!!

marieke zei

Toch jammer, ik had graag meer geweten over de mens Miebeth...
@Jeska, eigenlijk zegt Miebeth dus ook dat je wat meer moet oefenen.

Jan Paul zei

Miebeth, je zou best eens kunnen probéren om wat vriendelijker te worden. Ik betaal je niet om mijn gewaardeerde blogbezoekers af te snauwen.

Niet meer gaan oefenen hoor, Jeska. Marieke drinkt zelf ook bijna nooit.

Miebeth Zalfjes zei

Jij noemt dat 'betalen', ik noem dat 'afschepen'.

Jeska zei

Ik zal niet aan de whisky gaan, Jan Paul. Beloof ik.
Thee is veiliger! Doe je mee met een koppie thee? (zonder zoetjes)

annelies zei

@Teuntje:

Zalfje(s) nodig?