donderdag, juli 12, 2007

Zeeuwen bestaan niet

Bibi en ik verschillen van mening over wie van ons nu een echte Zeeuw is. Haar voorouders komen er vandaan, dus zij heeft Zeeuws bloed. Vindt ze. Ik ben in Vlissingen geboren. Dus ik ben een Zeeuw. Vind ik. Echte Zeeuwen vinden dat natuurlijk allemaal niet genoeg. Je voorouders moeten er vandaan komen, je moet er geboren zijn en je moet er wonen.

Maar dan nog ben je geen Zeeuw. Want Zeeuwen bestaan niet.

Het Zeeuws Museum organiseerde de afgelopen jaren debatten over de vraag wat ‘Zeeuws’ inhoudt. ‘De taal’, zei men als eerste. Maar dat klopt niet. Het dialect van Goeree lijkt sterk op het Zeeuws. Net als het accent van West-Vlaanderen. Bovendien verschilt het dialect van het Walcherse Serooskerke sterk van het het Schouwense Serooskerke. Er is dus niet één Zeeuws dialect.
Een typisch Zeeuwse karaktertrek of mentaliteit is er ook niet. Vlissingers lijken meer op Rotterdammers dan op Middelburgers, zeggen ze. Zelfs het accent heeft wat van het Rotterdams.
De natuur dan. Ook niet. Er is niet één typisch Zeeuws landschap. De historie. Nope. Er is geen gemene Zeeuwse historische deler.

En zo werd systematisch alles wat maar typisch Zeeuws was van tafel geveegd.

De algehele conclusie na de debatten was dus dat Zeeuwen niet bestaan. Voor sommigen moet dat een geruststellende gedachte zijn.

23 opmerkingen:

coen zei

Ze hebben onze premier toch voortgebracht? Ik hoop dat dat soort mensen toch beperkt blijft tot die uithoek van ons land.

Jan Paul zei

Die premier wilde dan ook meteen de VOC-mentaliteit weer terug.

marieke zei

Echte zeeuwen bestaan niet??? Wat een enorme opluchting...

ted zei

Men schreef over mij wel eens: de Amsterdammer. Dat vond ik belachelijk, want ik wóón er wel, maar voel me Brabants. Het mooist wat ik ooit zag, echter, was toen ik in een vliegtuig zat, dacht dat we over de Ardennen vlogen, naar buiten keek en plotseling, totaal bij verrassing, Zeeland onder me zag liggen, zoals in de atlas, maar dan in het écht!

Jeska zei

Maar voel je je Zeeuws? Voel je je daar thuis?

Ik ben in Delft geboren daarna heb ik zo ongeveer in heel Nederland gewoond.
Dus ik voel me nergens speciaal ‘thuis’
Dus als je je Zeeuws voelt, ook al woon je in Amsterdam. Geniet dan met volle teugen van zou ik zeggen.

Jeska zei

even goed geformuleerd:
Geniet dààr met volle teugen van zou ik zeggen.
:-)

Jan Paul zei

Ik voel me alleen Zeeuw als ik Walcheren binnenkom of verlaat. Amsterdammer voel ik me ook nooit. Behalve op koninginnedag wanneer je zoveel niet-amsterdammers in de stad ziet. En met de plaats waar ik het langst heb gewoond voel ik me al helemaal niet verwant.

Ik ben dus niets. Of een ex-Utrechtenaar. Een nep-Arnhemmer. Of een potentiële Zweed.

Ingrid zei

Wacht even, Zwééd? Kun je die uitleggen? (of heeft het met sneeuw te maken?)

jeska zei

Ah, ik herken je verhaal.
Ik ben ook niets.
To be or not to be that's the question …
maar nu wordt het een filosofisch verhaal en dat vind ik te gortig op de donderdagmiddag.

Jan Paul zei

Ik ben nog nooit in Zweden geweest, maar weet nu al zeker dat ik er zou kunnen wonen. Net als in Noorwegen.

Ik ben ook een veelbovende New Yorker. Of Romein. Daarentegen heb ik weinig aanleg voor Parijs. Hoe mooi ik de stad ook vind.

teuntje zei

Ik voel me in ieder geval geen westerling, al ben ik hier geboren en een beetje getogen. Ik voel me eerder een noorderling. Ik denk dat dit min of meer bewijst dat echte Zeeuwen inderdaad niet bestaan, net zo min als andere echte meditten of medatten. Dan zouden mensen prototypes zijn en dat is nou net de Brave New World die we niet en nooit hopen te bereiken. Toch? Mensen zijn pas echt als ze niet stereotiep zijn.

En verder wil ik wel graag even gezegd hebben dat ik tegen dat angstige boerkaverbod van Geert Wilders en de VVD ben, al lijken vrouwen daar echte moslima's in. Maar da's te veel off topic geloof ik.

Jan Paul zei

Nee hoor. Alles tegen Wilders is welkom op dit blog.

Jeska zei

Geef mij maar een boom en een lappie grond, dan ben ik gelukkig.

(De bijbehorende vliegen kunnen me echter gestolen worden, want net heeft er een mijn illustratie vermoord. Mag je vloeken op dit blog?)

ted zei

Ik ben duidelijk geen noorderling, geen oosterling, misschien wel westerling en zeker wel zuiderling, en als ze zeggen dat ik een Amsterdamse Brabander ben, dan mag dat wel van mij, maar Brabantse Amsterdammer, dat mag dan weer niet. Ik ben duidelijk geen Fries, geen Twentenaar en ook geen Zeeuw; dat ik Zeeland vanuit de lucht zo mooi vind, komt doordat mijn lievelingsboek de atlas is en toen ik uit het vliegraam keek zag ik dus ineens land dat ik bijna uit mijn hoofd ken uit de atlas, maar nooit in het echt gezien had. Doordat Zeeland aan het water ligt, herken je het land veel beter dan bijvoorbeeld Brabant, dat ingeklemd ligt tussen ander land. - Overal waar zee is voel ik me thuis, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Daphne zei

Oke, goed, dan ga ik nu ook maar eens een berichtje achter laten... Ik lees al een tijdje regelmatig je blogs, maar nooit eerder de moed... of inspiratie gehad te reageren....

Als Zeeuwen niet bestaan ... wie zijn dan de gekken met die spiegels aan de zijkant van hun hoofd?

Leuk onderwerp wel om over na te denken. Ik ben toch zeker een limburgse (vooral met Carnaval). Toch na jaren uit Limburg weg te zijn voel ik me daar ook niet meer thuis.... Gewoon weg uit Nederland is waarschijnlijk het beste. Het Goede Doel zong het jaren geleden al.... BELGIE!!! En het is waar... wonen in Brussel is super.

teuntje zei

Misschien was ik voorbestemd om Iers te zijn. Ik ben dat ook eigenlijk in het diepst van mijn gedachten, al ben ik nog nooit in Ierland geweest. Maar ik hou zielsveel van dat land. Sterker nog, ik denk dat ik er beter nooit heen kan gaan, om mijn Ierse illusies heel te houden.
Dit is geen grap.

Richard zei

Maar als Zeeuwen niet bestaan, wat ben ik dan wel??? Bedankt, ik zit opeens in een diepe identiteitscrisis.

Jan Paul zei

Hé Daphne! Ja Brussel is leuk. Ik zou er best een, zoals een goed vriend het noemt, ´pomme de terre´ willen hebben.

FRank zei

Alle plekken waar ik ooit heb gewoond liggen op fietsafstand van elkaar. Het zijn er vier en ééntje telt niet echt omdat ik er maar drie maanden in onderhuur zat. Dat waren dan wel weer de eerste drie maanden dat ik op mezelf woonde.

De Zeeuwen hebben misschien geen echte taal, maar hun rugbyclub heet Oemoemenoe. Er is mij verteld dat dat betekent 'wat moeten we nou'. Als dat geen eigen taaltje is, wat is er dan voor nodig?

@ Daphne, die met die spiegels zijn auto's. Geen Grapje, sommige auto's hebben gezichten. De koplampen zijn de ogen.

Daphne zei

@Jan Paul (moet ik toch echt aan wennen.... voor mij ben je gewoon Paul....) kom ons dan eerst maar eens bezoeken om de pommes de terre te proeven! We zijn vanaf morgen 2 weken weg, maar daarna de hele zomer thuis!

@frank... aaaaaaah auto's!

marieke zei

Ik voel me nergens meer Brabander dan in Amsterdam. Maar dat is vooral omdat mijn collega's het zo benadrukken. Als enig 'proviniciaaltje' tussen al die Randstedelingen moeten daar regelmatig opmerkingen over gemaakt worden. En hoe leuk ik Amsterdam ook vind, ik zou er nooit willen wonen... Italië, daar zou ik kunnen wonen.

teuntje zei

Wat is dit toch een heerlijk blog, en wat een leuke mensen met originele gedachten zijn jullie, waar je ook woont en hoe en wie je je ook voelt!
Fijn dat ik dit vriendenclubje aan bloggers heb ontdekt (waarmee ik ook Radio Canna en Ted bedoel) en er dagelijks van mag genieten.

Lilli zei

Ik wil wel zeeuw worden.
Ik wil wel een inburgeringscursus doen.
Ik wil wel spiegels op mijn hoofd.
Ik wil wel duiken in de schelde.

Maar dan wil ik wel een burkha!!!
Hoe durft iemand met zo'n kapsel als Wilders zo'n voorstel in te dienen... dat vraag ik me nou af.