woensdag, juli 25, 2007

Reclame

Iedereen kent het filmfestival van Cannes. Maar de stad heeft ook een reclamefestival. Elk jaar sturen bureaus uit de hele wereld hun beste filmpjes, radiocommercials en advertenties in. Het hoogtepunt is de ‘reel’ waarin alle bekroonde filmpjes worden uitgezonden. Dat doet soms een beetje denken aan die nare grappige-reclamefilmpjes-programma’s. Maar gelukkig is de kwaliteit meestal veel hoger. Ook omdat het niet per se om léuke reclame gaat, maar om góéde. Want met name de filmpjes voor liefdadigheidsinstellingen wekken heel wat kippenvel en tranen op.

Deze prachtige commercial won terecht goud. Het is overigens een Duits filmpje, voor wie nog in de veronderstelling verkeert dat Duitsers geen humor hebben.

Het filmpje van gisteren won de Grand Prix, de hoofdprijs. En het bijzondere is dat voor het eerst een commercial won die niet voor televisie of bioscoop bedoeld was. Het filmpje is een zogenaamde ‘viral’. Een filmpje dat voor internet gemaakt is, met de bedoeling dat iedereen het naar elkaar doorstuurt. Zo belangrijk is internet al geworden.

Ooit won een Nederlandse commercial deze meest prestigieuze reclameprijs ter wereld. En de huiskamervraag is: welk spotje was dat?

9 opmerkingen:

Edward zei

Wat geweldig dat er filmpjes bekroond worden die niet meteen afgelopen zijn als ze afgelopen zijn. Die je in je hoofd nog eens terugspeelt om te bedenken hoe knap ze zijn.
Fijn, JP, fijn.

ted zei

Vorig jaar was er dat internetspotje van de SP dat erg indrukwekkend was, omdat het heel persoonlijk op je overkwam (Marijnissen schreef o.a. brief met je naam erop), maar dat zal wel te recent zijn voor de prijs die je bedoelt. Maar goed, jij looft toch stomme prijzen uit, zoals auto's waar je als mens zonder rijbewijs niks aan hebt. :-)

Jeska zei

mooie filmpjes.
De reclame van ‘de wind’ was zeer verrassend en degene met al die uitvindinkjes achter elkaar is er een naar mijn hart.
Je vraag. Hm.. ik let nooit goed op met reclames ik ga altijd staren, dan varen mijn hersens weg in een droomboot. Was het een reclame van een verzekeringsmaatschappij? Van Centraal Beheer of zo? Ach kweet ’t niet. Ik hoef ook geen auto, ik ben heel blij met mijn trouwe vehikel. Al tien jaar!

Jan Paul zei

Ja ach, een Lamborghini Iota is ook niks. Maar het is maar een blog. En ik ben Malle Pietje niet. Dus ik ga heus geen gesigneerd boek weggeven. Nee, dan liever een auto. Want ik heb zelf ook geen rijbewijs. En wel een chauffeur.

En Jeska, bij het Honda filmpje moest ik meteen aan jou denken. Het heeft iets W. Heath Robinson-ish. Als je ´Der lauf der dinge´ intoetst op Youtube zie je nog veel meer varianten.

Maar het filmpje dat de Grand Prix van Cannes won was het Rolo filmpje met de olifant (bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet). Zeker niet mijn all-time favorite onder de Nederlandse commercials. Maar internationaal dus erg populair.

De prijs van vandaag, 35 kilo aan ongemerkte biljetten van tien euro, gaat daarom naar de familie Vreugdenhil uit Veenendaal. Gefeliciteerd!

Jeska zei

Oh ja! Nou je het zegt, die vreselijke rolo reclame. Ik haatte dat joch met z’n spencer.

JA, William Heath, Absoluut!
Ik ga meteen even kijken op Youtube. Leuk!

Over uitvindingen gesproken, dit zag ik gisteren op de BBC: Een Theremin. Een instrument. Ik was zeer geboeid, ik kende het nog niet. Ken jij het wel?
http://en.wikipedia.org/wiki/Theremin

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=nJYho56INKU

Het is een heel spookachtig geluid. Beetje griezelig op de een of andere manier.

Jeska zei

Dit filmpje is leuker! Zit een beetje geschiedenis bij.

http://www.youtube.com/watch?v=lX8vrt3j1xc

Jan Paul zei

Ja, de theremin ken ik. Een van de eerst elektronische instrumenten. Erg moeilijk om te bespelen. Ik kan het geluid op mijn eigen synthesizer trouwens redelijk nadoen zonder al die moeite. Fay Lovski kan het trouwens echt, als een van de weinigen. En bij de Beach Boys hoor je hem regelmatig, net als bij oude science fiction films.

Jeska zei

Klopt. Ik had het instrument gehoord (inderdaad bij films e.d.) maar nog nooit gezien. Ik vond het erg leuk de achtergrond ervan te leren.

Heb je een eigen synthesizer? Machtig! Ik ben heel benieuwd hoe dat klinkt als je het geluid naspeelt.
Zet jezelf op Youtube! Misschien word je wel ontdekt. Gaat tegenwoordig zo geloof ik.

Jan Paul zei

Daarover vandaag of morgen meer Jeska!