vrijdag, juli 06, 2007

Kunstgebit

Dit hier is een kunstgebit uit de achttiende eeuw. Hij werd in 1983 gevonden in een oude beerput in de Warmoesstraat. Door de gaten stak je touwtjes. Daarmee maakte je het gebit vast aan de kiezen die je nog over had.

Het is zeker niet het oudste kunstgebit. De Etrusken maakten ze al op deze manier in de zesde eeuw voor Christus. Maar bijzonder is-ie natuurlijk wel. Het bovengebit is van nijlpaardivoor, het vervangt vier voortanden en een hoektand. Het ondergebit is van bot.

Zo´n kunstgebit kostte in die tijd zo´n 200 gulden. Voor dat geld kon je ook een eenvoudig huis kopen. Daarom is het zo opmerkelijk dat het ding in een beerput lag. Is hij uit de mond van de gebruiker gevallen? En wat doe je dan? De poep en drek er afvegen en weer in je mond stoppen? Kennelijk had de eigenaar daar geen trek in, hoe duur het ding ook was.

Toch was het ivoor alleen al een vermogen waard. De eigenaar had een bediende de opdracht kunnen geven om het ding uit de beerput te vissen, zodat hij het ivoor kon verkopen. Maar ook dat heeft hij dus niet gedaan.

Daarom denk ik dat de eigenaar het kunstgebit uit woede in de beerput heeft gegooid. Daar kan ik me namelijk wel iets bij voorstellen. Je zult maar zo´n onding in je mond moeten hebben!

7 opmerkingen:

Jeska zei

Getsie. Ik vind het er akelig uitzien. Ik probeer me een lach voor te stellen met zo’n rij tanden. HORROR!
Nooit meer lachen, dat is mijn advies, hoe duur die nijlpaardivorenlach ook is.

Jeska zei

Overigens zijn we deze week naar opgravingen uit een slotgracht geweest.
Er stonden bv schoenen uit de middeleeuwen in de vitrine. Dan lopen echt de koude rillingen over mijn rug. De verhalen en gebeurtenissen lijken er nog uit te sijpelen.
Schoenen spreken voor mij dan meer dan botten. (die lagen er ook…)

ted zei

Beetje flauw van jou, Jan Paul, om te verdoezelen dat het hier gaat om een blogherhaling van amper twintig geleden, toen je verhaalde over je eerste kunstgebit. :-)

frank zei

Dat lijstje mensen onderaan het plaatje. Zijn dat de vorige gebruikers van het kunstgebit?

Jessica zei

Dat ziet er knap akelig uit!
Ben dan wel heel erg tevreden over het feit dat ik nu leef met een normale kunstgebit!

Ik durf nu te lachen dat zou ik toen die tijd waarschijnlijk niet hebben gedurfd.

Bas zei

Toch wel leuk dat ze ook vroeger al diet soort oplossingen zochten

Dennis zei

Wat prachtig om dit te mogen zien! Nooit geweten dat het er vroeger zo uit heeft gezien. Ben blij dat de technieken in deze tijd een stuk beter zijn!