donderdag, juli 19, 2007

Jean en Mart

Voor dit stukje googlede ik bij ´Afbeeldingen´ op ´Jean Nelissen´ en ´Mart Smeets´. Ik kon geen enkel plaatje vinden waar ze samen op stonden. Wel deze foto, waar Jean(r) met de immer kalme en bedaarde Theo Koomen(l) een onbekende renner interviewen. Jean en Mart waren niet de beste vrienden. En ze hadden een totaal verschillende stijl van verslaggeven. Dat ging ongeveer zo:

J: ´...We rijden hier in de streek van Jean-Claude Bagot.
M: ´Is dat Abdoe?´
J: ´Bagot die overigens...-´
M: ´Abdoesjaparov gaat.´
J: ´Bagot die overigens een neef Robert heeft.´
M: ´Abdoesjaparov is weg.´
J: ´En die kan ook aardig rijden. Dat komt van grootvader Bagot...´
M: ´Abdoesjaparov kijkt, gaat, en slaat meteen een gat van dertig meter. Ai-ai-ai.´
J: ´Grootvader Thierry Bagot uit Juillac-le-Rosiers. Thierry werd ooit veertiende in de Dauphiné Liberé.´
M: ´Tsjongejonge. Kijk die Abdoe.´
J: ´In 1954. Dat jaar werd Henri Penseur knap tweede. Jesper Skibby heeft hier ook nog een tijd gewoond. De Deen. Die trainde in de buurt van Ayen.´
M: ´Wat een macht, zeg. Vader. Probeer die maar eens in te halen. Wie moet dat gaan doen? Dag-Otto Lauritzen? Bölts, de Duitser? Misschien dat Frankie Andreu nog iets kan.´
J: ´Andreu werd vierde in de Ster van Bassèges...´

Het komt vooral door Jean Nelissen. Die man is de Encyclopedia Brittanica van het wielrennen. Alles weet hij. Alles. Een voorbeeldje.

Nelissen hoorde ooit van een Tourwinnaar uit 1903 die een deel van een etappe per trein zou hebben afgelegd. ´De Neel´ stapte in zijn auto. Reed naar het stadje waar de man een halve eeuw eerder was overleden. En bezocht alle kerkhoven, totdat hij bij dat van de renner was aangekomen. Pas daarna ging hij op zoek naar vrienden of getuigen die misschien meer wisten. En jawel. Een stokoude vriend van de tourwinnaar wist te vertellen dat die ooit na een paar glazen wijn had bekend dat hij toen inderdaad de trein had genomen.

Jammer dat een weblog geen geluid heeft, maar ik kan een aardige imitatie doen van Jean Nelissen.

9 opmerkingen:

Alfons zei

Dat is geen onbekende renner, dat is Olympisch kampioen Jan Krekels!

jeska zei

Gisteren heb ik gedaan wat ik beloofd had. Een stukje tour beluisteren.

Ik begrijp je euforie nu wel.
De twee verslaggevers zie je zo voor je, ze hebben het over ‘n beetje drama, wat spel, 'n goede balans van spanning enz.
Maar ik leerde ineens ook dat Mart Smeets blijkbaar een lastpost kan zijn. Wist ik niet. Ik dacht dat alle sportfanaten deze man op handen droegen!

Edward zei

Ik vind Mart Smeets in al zn eigenwzinnigheid ook een van de Helden Onzer Dagen, maar er is toch ook al eeuwig gezeur dat hij mensen de keel uithangt.
Of vergis ik me, en is dat de laatste jaren juist weer voorbij?

Jan Paul zei

Mart Smeets een lastpost, reken maar. En een botte hork ook. En een eigenwijze dreutel. En nog veel meer naars. Maar toch hou ik van die man. Ik hoop dat-ie nog heel lang door gaat.

De huidige commentatoren zijn Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra. Het eerste jaar mochten ze commentaar geven onder de vleugels van oom Mart. Sindsdien doen ze het met z´n tweeën. In het begin was dat dramatisch slecht. Vooral kletskous Herbert. Maar tegenwoordig vind ik ze uitstekend.

De radioverslaggevers zijn het best. Maar ja, op een gegeven moment wil je toch zien wat er gebeurt en niet wachten tot ´De Amazing Stroopwafels´ zijn afgelopen voordat je weet hoe het zit met de etappe.

ted zei

Wat een ontzettend leuke dialoog is dat, Jan Paul!
Die imitatie van JN hoop ik ooit nog eens van je te horen.

Ik ben zo iemand die niets moet hebben van MS. Ik vind hem potsierlijk, opgeblazen, zelfingenomen en ontzettend onsympathiek. Laatst zat hij in een quizje met een vrouw en toen zei hij, zogenaamd elegant, dat hij haar zou laten winnen. Elke keer als hij een antwoord wist zei hij het onmiddellijk voor, zodat zij geen kans kreeg om zélf met het antwoord te komen, en daardoor schilderde hij haar af als dom vrouwtje en zichzelf als slim en bescheiden. Brr.
Geef mij die ietwat fatterige Nelissen maar!

Jeska zei

Maar was Mart aan het begin van zijn carrière al een lastpost? Of is hij dat geworden doordat iedereen zo gek op hem is?

Jan Paul zei

Die imitatie van Jean Nelissen doe ik graag, Ted. Ik kan hem al vanaf mijn achtste.

En Jeska, ik weet niet hoe lang Smeets al een lastpost is. Zijn ego is wel met zijn leeftijd meegegroeid.

coen zei

Vindt Maarten Ducrot een verademing bij her commentaar. Doet nog wel eens een gewaagde uitspraak, formuleert goed. Herbert Dijkstra mag continu de stukjes herkauwen uit het grote Tourboek (als er weer een kerkje of klooster in beeld komt). En ik. Kan. Niet zo. Goed. Tegen zijn. Manier van. Formuleren.

Jan Paul zei

Dan. Is het fijn dat Erwin, Kroll detourniet verslaat Coen want. Die. Zet in zijn, zinnen. Alle punten en komma´s. Op de verkeerde, plek.