maandag, juli 16, 2007

Eerst Napels zien en dan sterven... van de stank

Welkom in Napels. Napels dat er de laatste veertien jaar ongeveer zo uit heeft gezien. Soms wordt het afval tijdelijk opgehaald. Soms ligt het nog hoger. Soms wordt het vanwege de ondraaglijke stank en overlast van ongedierte met benzine overgoten en in de fik gestoken.

Waarom?

De vuilstortplaatsen van de stad zijn vol. Overvol. Voller dan overvol.

Nou en? Dan bouw je er toch nieuwe bij?

Da´s niet zo makkelijk.

Waarom niet?

Omdat het vuil in Napels opgehaald wordt door de Camorra, de Napolitaanse tak van de maffia. Die haalt het vuil op en dumpt het vervolgens langs wegen, in leegstaande velden of waar ze maar willen. Het moet niet te veel moeite kosten.

Nou, dan moet de overheid het afval dus snel maar weer zelf gaan ophalen.

En waar laten ze het vuil dan?

Bij nieuwe aan te leggen vuilstortplaatsen. Niet zo moeilijk doen, Jan Paul.

In Napels zelf is geen ruimte. En geen enkele gemeente in de buurt van de stad staat een nieuwe vuilstortplaats toe. Officieel vanwege ´het milieu of de ´aantasting van de schoonheid van de gemeente´. Maar in werkelijkheid omdat de ambtenaren in die gemeenten kunnen kiezen tussen een paar kogels in hun hoofd of een grote zak met geld. Beide with love from the Camorra.

En nu?

Niets. Alles blijft zoals het was. De Camorra verdient jaarlijks miljarden aan het ophalen en dumpen van afval. Als zij het niet doen doet niemand het. Vandaag zijn de straten weer schoon. Dankzij de Camorra. Dat afval ligt waarschijnlijk ergens langs de weg. Voordat je Napels ziet, ruik je het al. Hmmm.

9 opmerkingen:

Jeska zei

Verbijsterend dat de stad, waar de voetstappen van Michelangelo, van Leonardo da Vinci en andere groten geklonken hebben, er nu zo uitziet…

Ik heb ooit een bio van Michelangelo gelezen (van George Bull) waar de sfeer van de steden destijds goed uit naar voren komt. Ik zou het boek eigenlijk weer eens moeten herlezen.

Ik ga een oplossing verzinnen. Iets uitvinden. Op papier. Leonardo zou vast ook ideeen hebben gehad. Gekke machines. HA!

Jan Paul zei

Napels is totaal in de macht van de Camorra, een organisatie met een ´jaarwinst´ waar de ABN AMRO jaloers op zou zijn.

Maar in hun honger naar geld en macht vernietigen ze hun grootste schatten.

De door de Camorra gerunde bouwbedrijven plempen (ondeugdelijke) nieuwbouw midden in archeologische parken en beschermde natuurgebieden. De ooit prachtige steden en dorpen vervuilen en de kinderen sterven. Dat laatste klinkt pathetisch, maar het is echt waar.

Bij een vuurgevecht een paar maanden geleden werd een meisje van veertien als menselijk schild gebruikt. De schutters schoten dwars door haar heen. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden.

De maffia ´deed´ geen drugs en prostitutie in hun eigen land. Wel in het buitenland. De eigen kinderen moesten er verstoken van blijven. Maar ja. Als je verslaafden in je eigen land hebt, dan maak je nog meer omzet. Vandaar dat ze maar van die regel af zijn gestapt.

En wat ze met het geld en de macht doen? Vorig jaar is een van de hoogste bazen opgepakt. Om voor iedereen onzichtbaar te blijven had hij een akelig eenvoudig bestaan in een boerenstal. Verstoken van alle mogelijke luxe.

FRank zei

Mijn docent zit nu in Napels. Ben benieuwd wat die ervan mee krijgt.

Jan Paul zei

Ik ben benieuwd naar zíjn verhaal.

FRank zei

Als dat geen verhaal is over enorme stank heeft hij kennelijk op een schone plek zijn vakantie doorgebracht. Dan blijven er weinig andere conclusies over dan dat hij niet alleen die erudiete schrijver is. En eigenlijk heb ik dat al die tijd al vermoed.

Maar je praat er niet zomaar over. Angst. De kille, harde punt van de angst.

Jeska zei

Misschien juist daarom dat je er wel over moet spreken
Spreek over die kille angst, misschien dat je het dan de kop in kan drukken?
Het is moeilijk, maar angst in donkere krochten bewaren is ook eng en benauwend. geeft misschien nog meer angst

Jan Paul zei

Nou, hij kán geluk hebben. Zo nu en dan kiest de gemeente ´uova per loro denaro´ en huren ze de Camorra toch maar even in. Of ze bedenken een ander, tijdelijk effectief, plannetje om de straten schoon te krijgen. Ik kan me voorstellen dat zoiets in het toeristenseizoen wel gebeurt.

Overigens ben je als toerist in Napels minder veilig dan bijvoorbeeld op Sicilië. De Siciliaanse maffia heeft door dat de toeristen een belangrijke bron van geld zijn. De mafia laat ze dus met rust. Hoe meer toeristen, hoe meer geld. Ze pakken het geld gewoon af van de mensen die aan de toeristen verdienen.

In Napels ligt dat anders. Als daar een toerist wordt overvallen wil een toevallige voorbijganger nog wel eens ingrijpen. Om te zorgen dat de dáder ongemoeid weg kan komen. Je weet maar nooit. Wie weet word je dan beloond door de Camorra.

FRank zei

Hee, fijn joh. De één zegt: gooi alles wat je weet over de camorra maar op straat. Dan kom je van je angst af.
Maar misschien ook van mijn adem.

De ander zegt: als je begeleider toch onschuldig is kan hij op een straathoek liggen terwijl de dader om de hoek een voorbijganger een espresso aanbiedt.
Dat zijn fijne plaatjes.

Jeska zei

:-))