donderdag, juli 19, 2007

De Tour

"NOS Radio tourflits... tourflits..." Iedere Tourliefhebber weet ik bedoel met deze woorden. Het is de jingle van Radio Tour de France als er geschakeld wordt naar de verslaggevers. De jingle is zeker al meer dan dertig jaar oud. Als de Tour net is begonnen krijg ik kippenvel als ik hem voor het eerst hoor. De zomer begint bij Wimbledon, het echte genieten begint bij de Tour.

De afgelopen weken heb ik een filosoof, een politicus, een columnist, een sportverslaggever, een schaatser en een wielrenner horen zeggen dat zij als jong ventje hun eigen Tour naspeelden. Juichend over de denkbeeldige eindstreep met twee dunne armpjes in de lucht. Volgens mij deed iedere jonge fietsliefhebber dat. Net zoals ´het winnende doelpunt scoren in een groot voetbalstadion.´ Zodra je die fantasieën niet meer hebt, dan ben je geen kind meer.

Ik deed het natuurlijk ook. Maar er was meer dan dat. In de zomervakantie zetten we de pingpongtafel op in de garage, voetbalden we en luisterden we vanaf twee uur naar de radio. Het waren de gouden jaren met Kuiper, Zoetemelk, Raas en Knetemann. We wonnen dus heel vaak en op heroïsche wijze. Kijk maar naar de foto. Alleen maar Nederlanders voorop! (Nee hoor, het was een ploegentijdrit. Maar die won het team van Peter Post áltijd).

Met mooi weer luisterden we in de tuin. En als het te warm werd, dan gooiden we een emmer koud water over onszelf. Het laatste stuk van de etappe bekeken we op televisie. Met Jean Nelissen en Mart Smeets. Een feest.

De Tour is nog steeds leuk - zodra de bergen beginnen en de massasprints voorbij zijn. Maar het meest geniet ik van de herinneringen aan die dagen. "NOS Radio tourflits... tourflits..."

8 opmerkingen:

Jeska zei

Maar geniet je dan zo omdat je de inspanning mooi vindt om te zien?
Of geniet je meer van de sfeer er omheen omdat je de fijne herinneringen van vroeger herleeft?
Of allebei?

ted zei

En nou gaat het gerucht dat Mart Smeets en Jean Nelissen zijn betrapt op het gebruik van epo! Ach, waar zijn de tijden van de immer kalme en bedaarde Theo Koomen? ;-)

Jan Paul zei

De spanning van de wedstrijd én de sfeer, Jeska. Die sfeer beleef je heel goed op de radio. Je moet de beelden er zelf bij verzinnen en daarom is het zo´n mooi medium.

Ja Ted, maar toen was de Tour nog volkomen eerlijk. Iedereen gebruikte en niemand werd betrapt. Behalve Freddy Maertens. Maar één druppel bloed van hem had in dealerkringen al een straatwaarde van vijftig gulden, vanwege het enorme cocaïnegehalte erin.

Jeska zei

Niemand in mijn omgeving is tourfan. Dus ik wil echt graag leren begrijpen wat de magie is.
Het geheim is dus: De radio! En beelden verzinnen.

Volgens mij fonkelen je ogen zelfs als je er over schrijft :-)
Ik wil die fonkels graag begrijpen. Ik ga luisteren.

marieke zei

Ik vind de Tour ook leuk... Je moet het gewoon een keer proberen (alhoewel ik moet toegeven dat ik ook door iemand er in gepraat ben). Ik doe het alleen via de tv. De radio is mij te abstract! (Had ik ook met Zwerkbal in de Harry Potterboeken, toen ik het las, snapte ik niets van het spel. Ik had de film nodig om het te begrijpen.) Maar ja, ik heb dan ook geen creatief beroep.

coen zei

Maar wat is er met Jean Nelissen aan de hand? Zwaar ziek? Hij wordt in de Avondetappe altijd van heel ver gefilmd.

FRank zei

Ik snap de Tour nog niet zo goed. Ik dacht dat het ging om heel hard fietsen, maar sommigen fietsen eigenlijk voor anderen. Toch? En de paar die het het best hebben gedaan krijgen een bepaalde kleur trui.

Het is een beetje hetzelfde als met Formule 1 en marathons. Ik vind het heel knap en ik gun het iedereen om erin op te gaan, maar...zo'n duursport wordt na een tijdje toch een beetje saai?

bibi zei

Ik keek ook bijna nooit, maar door Jan Paul zit ik opeens met trappende bewegingen op de bank. Maar ik zit in de auto ook aan de radio gekluisterd. En woensdag reed ik net de tunnel in toen de finish in zicht kwam, maar wat maakt het uit, ik ben aangestoken. Het maakt wel uit wanneer er iemand naast je zit die antwoord weet op al je beginnersvragen, anders is het inderdaad minder leuk.
En godzijdank schijnt de zon vandaag niet, dus kunnen we zonder schuldgevoel kijken (Altijd maar weer dat schuldgevoel, zijn daar therapieen voor?)