maandag, juli 23, 2007

De ster uit het verleden: Dirk Benedict

Jahaa. Een tikkeltje ouder, maar het is hem nog wel. Templeton ´Faceman´ Peck uit The A-Team. Of Luitenant Starbuck uit Battlestar Galactica. En nog veel meer. Aangezien die series wereldwijd herhaald worden is hij 24 uur per dag op televisie. Wij hebben sinds The A-Team weinig meer van hem vernomen, maar in eigen land is hij geen jaar inactief gebleven. Hij speelde bij-, gast- en hoofdrollen in diverse films en series. Alleen van 1998 tot 2006 viel er een gat. Dat wil zeggen, hij verscheen nog regelmatig op tv, maar alleen als zichzelf. Tegenwoordig is hij weer helemaal back in business.

Eigenlijk heet hij Dirk Niewoehner, maar zijn manager vond dat geen goede naam. Die maakte er ´Benedict´ van. Dirk at graag gepocheerde eieren: ´eggs Benedict´. Vandaar. En, Dirk heeft een zeer ernstige vorm van prostaatkanker overleefd. Niet dankzij de medische wetenschap, maar met alternatieve geneeswijzen en macrobiotisch voedsel. Later werd hij door deze ervaring boeddhist. Zijn laatste belangrijke wapenfeit was derde worden in een Engelse versie van ´Celebrity Big Brother´.

12 opmerkingen:

Jeska zei

'k ben zo benieuwd. Hoe gaat dat nou? Sta je 's morgens op en dan floept Dirk Benedict ineens in je hoofd? 'Ja! ik ga het vandaag over Dirk hebben!' Of lees je iets over hem? of... of?

Persoonlijk vond ik Dwight eigenlijk leuker, maar ik vond het een leerzaam blog over Dirk.

ted zei

Hij is nu dagelijks te zien in de herhaling van the A-team op RTL7. O-o-o-o, wat vond ik dat vroeger toch een vervelende serie! Zoooo vrouwonvriendelijk!

Jan Paul zei

Ja, zo gaat dat inderdaad Jeska. Dan denk ik ´wie zal ik nu eens kiezen voor "De ster uit het verleden"?´ En dan kom ik op zo´n naam.

Aan Dwight ´Howling Mad Murdock´ Schultz had ik ook nog gedacht, maar zijn carrière na The A-Team is iets bekender omdat hij nog regelmatig in Star Trek te zien was. Dan is het minder leuk.

Overigens is het een interactieve rubriek. Lezers mogen een naam roepen en dan ga ik op Google-zoektocht.

Vrouwonvriendelijk heb ik The A-Team nooit gevonden. Wel schurkonvriendelijk. Want de slechterds kregen er altijd flink van langs. Ook al vloeide er nooit één druppel bloed.

Jeska zei

Een suggestie? Dat is leuk. ik stond vanmorgen op met Tante Terry in mijn hoofd. Ken je haar?
Ze las voor. Onder andere de plaat van: 'De Kleurenventjes'en 'Musti'
Toen ik heel klein was heb ik de plaat, die we gevonden hadden op de vogeltjesmarkt in Antwerpen, helemaal grijs gedraaid. Maar volgens mij is er een rel over Musti geweest(leek op Nijntje of zo) Kan jij daar het fijne over te weten komen?

Jan Paul zei

Tante Terry ken ik niet. Wel denk ik ongeveer te weten hoe het zit met Musti. De BRT wilde heel graag tekenfilms van Nijntje uitzenden, maar de rechten van Nijntje vonden ze veel en veel te duur. Nou bestond er al een beestje dat heel erg op Nijntje leek (of andersom, want Nijntje is jonger): Musti. En de rechten van Musti waren een stuk goedkoper. Zo werd Musti dus eerder vertekenfilmd dan Nijntje.

Echt een rel is er volgens mij nooit geweest. Ook niet met Hello Kitty, wat er ook erg op lijkt.

Zo zit het volgens mij. Maar ik kan het niet checken bij de expert, want die is op vakantie.

ted zei

Eh, interessant! Ik heb een ander verhaal (met raakvlakken!) gehoord over Nijntje/Musti/Kitty en moet daar nog eens induiken, want anders is de informatie die ik in mijn nieuwe boek ga zetten misschien wel fout! - Ik kende eigenlijk alleen Kitty, en zag Musti over het hoofd! Oei!

Jeska zei

Ted, ik ben zeer benieuwd naar jouw versie!

Jan Paul zei

Ja, er gaan geruchten dat Nijntje de liefdesbaby is van Mieke Telkamp en Simon Vestdijk. Maar persoonlijk geloof ik daar niet zo in.

ted zei

Ik ben er even ingedoken, want het verhaal dat Jan Paul vertelde komt me wel bekend voor, maar dan in andere bewoordingen. Daarbij ging het om Nijntje en Kitty, dus niet om Musti.
Dit heb ik op een site gevonden over de "Belgische kwestie": 'De afbeelding van Musti ... werd in Nederland een kleine rel, want hoewel Musti toen al jaren bestond werd Goossens beschuldigd van plagiaat door Mercis, de uitgever van Dick Bruna's Nijntje. Zij hadden een probleem met de neus van Musti.
Zowel Musti als Nijntje hebben dezelfde neus, getekend als een kruisje. Ray Goossens vond de beschuldigingen onzin. "Je hebt het over een katteke en een konijn. Dat is appels met peren vergelijken", aldus de Belgische tekenaar. "En wie heeft dat kruis nou eigenlijk uitgevonden? De rechten berusten volgens mij nog steeds bij Jezus Christus. " Het is nooit tot een rechtszaak gekomen.'
Elders heb ik gevonden dat, zoals Jan Paul al zei, Musti ouder zou zijn dan Nijntje en voor het eerst werd getekend in 1945. Dat zou best kunnen, maar tot exploitatie kwam het pas ná het succes van Nijntje, als ik het goed heb begrepen.
Lastige kwestie! Ik zal de tekst in mijn boek toch nog eens even onder de loep moeten leggen.

Jan Paul zei

Dit is eigenlijk ook de versie zoals ik hem zelf had gehoord - uit zeer betrouwbare bron. Maar ik wilde het toch even zekerder weten en ben toen gaan googelen. Zo kwam ik er achter dat Musti officieel ouder was. Het kan natuurlijk ook zijn dat de uitgever van Musti dat ´apocrief´ op allerlei sites heeft gezet om aan alle verdachtmakingen een einde te maken. Het is bijvoorbeeld gek dat Ray Goossens in de verdediging gaat terwijl zijn character eerder bedacht zou zijn.

Ik heb Mieke Telkamp gevraagd om opheldering te geven, maar ze weigerde elke medewerking.

Ingrid zei

JA, the A-Team! tatarata, tatataaa (begintune). Ik was aan de buis gekluisterd, vroeger (ongeveer in de tijd dat ik alles van Hello Kitty wilde hebben). Op een enkele blonde, goedbedeelde dame kan ik me weinig vrouwen herinneren in de serie. Vrouwonvriendelijk? Vast wel, maar ik identificeerde me vast met de vier boevenvangers, want na zo'n aflevering voelde ik me altijd erg stoer. Verder heb ik er geloof ik niks aan over gehouden.

Gina zei

liep hartstikke achter met lezen, maar wel leuk om zoveel in 1 keer te doen hahaha. de A team, jaaa, keek er met mn broertje naar, altijd lachen omdat er inderdaad nooit bloed vloeide. de gekste botsingen en wielen die door de lucht vlogen en dan kreeg je een wrak in beeld en dan na een paar seconden stile stapten de bestuurders/boeven er kreunend uit en renden ze meestal weg voor een woest kijkende mr. T.
er was een keer een leuk moment. Face was ergens, misschien zelfs in zo'n pretpark. en toen liep er een cyclon voorbij, zo'n metalen monster uit Battlestar Galactica. toen zag je Face dan met zo'n blik kijken van "waar ken ik die van?".. en wij zaten gillend op de bank hahaha. we love it when fiction comes together...