zaterdag, juni 16, 2007

Stellingen (Miebeth)

De tegenstanders van de broeikastheorie gebruiken van achteloos dezelfde argumenten. Argumenten die zo vaak herhaald worden dat je meteen aanneemt dat ze wel waar moeten zijn. Maar zijn ze dat ook?Stelling 1: We weten nog veel te weinig van het klimaat om te spreken van een broeikaseffect. Daarom liggen alle ´kenners´ met elkaar overhoop.

De werkelijkheid: Er is geen enkele universiteit ter wereld die verkondigt dat er geen sprake is van een broeikaseffect. Er heerst dus een enorme consensus. Er zijn alleen skeptische individuen die zich soms (onterecht) uitgeven voor woordvoerders van een universiteit. In een enkel geval zijn ze zelfs al jaren geleden ontslagen. Toch duiken hun namen steeds weer op.

Stelling 2: Welk broeikasgas komt vele vele vele malen meer voor dan CO2? Waterdamp! Waarom beheersen we dat niet in plaats van CO2?

De stelling hierboven klopt. Waterdamp is een belangrijk broeikasgas. We hebben er alleen geen enkele invloed op. Op CO2 wel. Als we de CO2-uitstoot beheersen, dan daalt de temperatuur, zodat er ook weer minder waterdamp in de atmosfeer terecht komt. Het aanplanten van bossen rond de evenaar kan ook helpen.

Stelling 3: Als je naar de grafieken kijkt, dan zie je dat de temperatuur op aarde altijd al sterk heeft geschommeld. Het is gewoon een natuurlijke cyclus.

Klopt ook. Maar nog nooit is de temperatuur op aarde zo dramatisch snel gestegen als de afgelopen jaren. Net als de CO2 uitstoot. De mens is verantwoordelijk voor die laatste. De mens is dus verantwoordelijk voor de temperatuurstijging.

Stelling 4: Wat nou temperatuurstijging? Op sommige plaatsen groeit de ijsmassa juist. Zoals op Antarctica.

Een veel voorkomende mythe. De ijsmassa op Antarctica is even gegroeid, maar neemt nu dramatisch snel af. Bij sommige gletsjers groeit de ijsmassa inderdaad. Maar als je al het ijs op aarde in beschouwing neemt, dan smelt het met een enorm hoog tempo.

Stelling 5: De ozonlaag zal binnenkort weer dikker worden. Dan zijn de problemen opgelost.

Helaas, de ozonlaag heeft niets met het broeikaseffect te maken.

Stelling 6: Het terugdringen van CO2 kost onvoorstelbaar veel geld. Dat is het niet waard.

Het milieu is zo belangrijk dat het een enorm belangrijke economische factor gaat worden. Investeringen in milieuvriendelijke technieken leveren nu al veel op. In de toekomst wordt dat nog veel winstgevender. Dit is het moment om een kenniseconomie op te bouwen die zich richt op het milieu. Ons land kan daarin een voortrekkersrol spelen.

Geen opmerkingen: