woensdag, juni 13, 2007

Martin Durkin (Miebeth)

Dit is Martin Durkin, de man die miljoenen Britten aan het twijfelen bracht over het broeikaseffect. Durkin is van een soort documenairemakers waar Willibrord Frequin bij verbleekt. The Great Global Warming Swindle is niet zijn eerste documentaire. Al eerder maakte hij Against Nature, een film tegen milieubewegingen. Daarna maakte hij Equinox, een film over de gezondheidsvóórdelen die borstimplantaten hebben voor vrouwen. En hij maakte Modified Truth, een film met een profetische titel. De documentaire gaat over genetische manipulatie en Durkin laat daarin een professor vertellen wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Het interview is alleen zo gemanipuleerd dat de professor, die tegen gm is, alleen maar uitspraken lijkt te doen die voor gm pleiten...

Channel 4 heeft al zijn documentaires uitgezonden en heeft elke keer excuses moeten aanbieden vanwege de onwaarheden die erin verkondigd werden.

Bij TGGWS hebben ze dat (nog) niet gedaan. Maar Durkin heeft al zijn oude trucs weer uit de kast gehaald.

Zo blijkt de mede-oprichter van Greenpeace helemaal niet zo objectief te zijn als hij werd gepresenteerd. Hij is er met ruzie vandaan gegaan en heeft sindsdien niets nagelaten om de organisatie in diskrediet te brengen.

Andere 'objectieve' wetenschappers die namens hun universiteit zeggen te spreken zijn daar in werkelijkheid al jaren weg óf hun mening wordt zeker niet gedeeld door de universiteit.

En bij weer andere wetenschappers zijn de woorden 180 graden gedraaid of uit hun verband gerukt, zodat ze het met de documentairemaker eens leken te zijn.

Verder barstte de film van de onwaarheden, aangepaste statistieken en zelfs keiharde leugens.

Op serieuze brieven van wetenschappers reageert Durkin met: 'Je bent een grote lul'.

Toch is de film door miljoenen mensen gezien. Veel van hen geloven nog steeds elk woord ervan.

4 opmerkingen:

Edward zei

Miebeth, ik wil alleen maar zeggen dat dit een belangrijke reeks is waar jij aan bezig bent. Ik lees het heel graag. Dank.

Anoniem zei

Sorry, maar is dat alles wat je kan aanvoeren tegen de 'Swindle'? Wetenschappers die iets zeggen waar "hun universiteit" het niet mee eens is; alsof wetenschap een soort Katholieke Kerk is en individuele kunde en argumenten er niet meer toe doen. En waarom mogen we niet weten van WELKE wetenschapper die in de Swindle verschijnt, de woorden zijn verdraaid? Dan kan ik het tenminste controleren. Of is dat niet de bedoeling?

Jan Paul zei

"Is dat alles?" Meent je dat nou? Heb je het wel goed gelezen? Dit lijkt me meer dan genoeg. De naam van de wetenschapper wiens woorden zijn verdraaid is Carl Wunsch.

Jan Paul zei

Net als Eigil Friis-Christensen trouwens.