donderdag, juni 14, 2007

Koolstofdioxide en temperatuur (Miebeth)


Deze grafiek toont het verband aan tussen de hoeveelheid kool(stof)dioxide in de lucht en de temperatuur. Er bestaan meerdere grafieken, maar ze verschillen niet veel van elkaar. Oordeel zelf: is er verband? Ja of nee? Sommige hardnekkige broeikasskeptici zien geen overeenkomsten, want ze lopen niet helemaal precies synchroon. Andere skeptici zien wel verband. En kijk nog eens goed: op sommige plaatsen in de grafiek stijgt éérst de temperatuur en daarna pas de uitstoot van CO2! Dus temperatuurstijging zorgt voor een verhoogde uitstoot van kooldioxide en niet andersom! De skeptici hebben gelijk! Toch?
Nee, niet toch. Want zo nu en dan is dat inderdaad het geval, maar op andere plaatsen is het precies andersom: verandering in CO2 zorgt voor verandering in temperatuur. Hoe zit het dan?

Het klopt allebei. Ze versterken elkaar. En dat is dan ook het zorgwekkende. Daarom schiet de grafiek op het eind als een vuurpijl omhoog - vooral in de voorspellingen. Het is nog niet duidelijk waarom CO2 uit zichzelf kan stijgen en dalen (vulkanen spelen onder andere een rol, erupties zorgen jaarlijks gemiddeld voor 2% van de CO2-uitstoot). Het is ook niet duidelijk hoe ijstijden zijn ontstaan en geëindigd. Er zijn nog genoeg raadsels.

Maar één ding is zeker: er ís een verband tussen CO2 en C°.

Geen opmerkingen: