zaterdag, juni 16, 2007

De ster uit het verleden: Mohammed Saeed Al Sahaf

Mohammed Saeed Al Sahaf. Zijn groene baret is weg, zijn haar is wat grijzer, maar je herkent hem nog wel. Ik had hem al een tijd op mijn lijstje staan voor deze rubriek, maar vandaag viel zijn naam toevallig in een commentaartje. Weet je wat zijn laatste officiële woorden waren als minister van voorlichting? ´We are winning

Maar hij had nog veel meer mooie teksten. Zoals (lees de teksten hardop met een zwaar Iraaks accent voor het ideale effect):

Britain is not worth an old shoe.

I speak better English than villain Bush.

We will kill them all... most of them.

They are not in Baghdad. They are not in control of any airport. I tell you this. It is all a lie. They lie. It is a Hollywood movie. You do not believe them.

We will slaughter them, Bush Jr. and his international gang of bastards!


Goed. Het schijnt dus dat hij mede verantwoordelijk was voor de nederlaag van Irak. Zijn leger nam zijn optredens in de media namelijk serieus. Zo gebeurde het nog wel eens dat de Irakezen voor een behoorlijke verrassing kwamen te staan. Tenminste, dat zegt men. Wel is het vrij zeker dat er burgerslachtoffers door hem zijn gevallen tijdens de slag om Bagdad. Zij gingen de straat, op in de veronderstelling dat de stad nog volledig in Iraakse handen was, en werden gedood door Amerikaanse eenheden.

Na de val van Saddam werd Mohammed Saeed al Sahaf vrij snel gearresteerd door de Amerikanen. Maar omdat hij vooral een rol als joker had - zijn bijnaam was ´Comical Ali, naar Chemical Ali´ - werd hij vrij snel vrijgelaten.

Niet lang daarna dook hij op in Abu Dhabi. Hij werd geïnterviewd door een televisiestation aldaar. Volgens sommigen kreeg hij daar een vergoeding van 200.000 dollar voor. Zijn prachtige lyriek was tijdens dat interview wel verdwenen. De meeste vragen beantwoordde hij met één woord.

Hij woont nu met zijn familie in de Verenigde Arabische Emiraten. In Irak is hij zijn leven niet veilig als voormalig minister van de Baath-partij. Heel soms geeft hij nog interviews.

Het grappige is dat hij sinds de val van Bagdad vaker gelijk heeft gekregen in zijn voorspellingen dan Bush en Blair. Hij is kennelijk niet de enige gek.

Geen opmerkingen: