vrijdag, mei 04, 2007

Wat is ACME?

Ze maken aardbevingspillen. Instantmeisjes. Doe-het-zelf tornadokits. Kunstmatige rotsen. Onzichtbare inkt. Een boksschool (wordt in een kistje geleverd). Een theatergezelschap (komt in een doos). Een driedubbel gepantserd oorlogsschip. Een ultimatumsteller (ja echt!). En natuurlijk ook allerlei andere dingen die je in een winkel kunt kopen. Zoals eieren, speelgoed, tandenstokers, spijkers en vitaminepillen voor driedubbelextraverstevigde beenspieren. En ze leveren altijd aan huis. Zelfs op de meest afgelegen plaatsen, zoals oceanen en woestijnen. Wie? Het bedrijf ACME.

Maar wat is ACME? Waar staat ACME voor? Is het een acroniem? Veel mensen dachten van wel. Volgens hen was ACME de afkorting van A Company Making Everything. Een interessante theorie, maar niet juist - zo´n onterecht acroniem noemen ze in het Engels overigens een ´backronym´. ACME is gewoon een woord. Het komt uit het Grieks en betekent ´beste´ of ´op grote hoogte´. Die laatste heeft ook een duidelijke link met de grootste vijand van Wile E Coyote: de zwaartekracht.

Er zijn zo´n dertig gerenommeerde bedrijven in de Verenigde Staten die ook Acme heten en van alles verkopen. Het is een volkomen normale bedrijfsnaam. Net als Smit bv, De Wit en Zonen of Schutten Enterprises.

Toch is het Coyote dus nooit gelukt om de grote renkoekoek te grazen te nemen. Soms lag dat aan de uitvoering van een van zijn briljante plannen. Vaak ook lag het aan de gebrekkige kwaliteit van de producten. ACME heet misschien wel ´best´, ze zijn het zeker niet. De hier rechts afgebeelde rots functioneerde overigens prima. Iedereen kan dus ongestoord en ongevaarlijk plezier beleven aan dit prachtartikel.

In veel gevallen is het ´t fanatisme van Coyote dat er voor zorgt dat hij de roadrunner niet te pakken krijgt. In de de woorden van de makers: ´een fanaticus is iemand die zijn inzet vertienvoudigt, terwijl hij zijn doel is vergeten´. Zo vergeet hij nog wel eens om de kleine lettertjes op een product te lezen.

Zoals bij de aardbevingspillen. Coyote was gewaarschuwd. Het stond er keurig op.

8 opmerkingen:

ted zei

Er zijn ook niet meer zo veel mensen die weten dat HEMA betekent: Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij. Dat sloeg erop dat alles precies hetzelfde kostte, maar ik ben vergeten of het daarbij ging om een kwartje of een gulden.

Jan Paul zei

Of ADVENDO: Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning.

marieke zei

Ik wil ook zo'n rots! En zo'n tornadokit... En... En... Kan ik via jou bestellen, Jan Paul?

Jan Paul zei

Ehm... waar heb je die voor nodig, Marieke?

marieke zei

Nou gewoon... Die rots voor als ik gewoon even niet gestoord wil worden, dan verstop ik me hier op kantoor in die rots. Valt echt niet op. En die tornadokit leek me handig om een verpletterende entree te maken op een feestje. What else?

Jan Paul zei

Okidokie. De rots en de tornadokit zijn onderweg. Maar die laatste heb jij toch helemaal niet nodig, Marieke...

marieke muurbloempje zei

Jawel, muurbloempje is my middle name.

Anoniem zei

@Ted Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam

@ Jan Paul
het wordt zelfs nog beter!
NAC staat voor N.O.A.D A.D.V.E.N.D.O Combinatie helemaal voluit zou het dus zijn:

Nooit Opgeven Altijd Doorgaan Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie