donderdag, mei 17, 2007

Waar is Miebeth mee bezig?

Miebeth houdt zich de laatste tijd rustig op dit blog. Dat komt omdat ze zich verdiept in het klimaat. Want ook al geven alle gerenommeerde meteorologische instituten aan dat de CO2-uitstoot het broeikasprobleem veroorzaakt, er zijn nog steeds duizenden(!) wetenschappers die het niet geloven.

De rare bloem op de foto is geen bloem, maar een ´artist impression´ van de temperatuurschommelingen van een ster. Diezelfde temperatuurschommelingen zorgden er voor dat onze aarde van 950 tot 1100 AD een stuk warmer was dan nu. En diezelfde schommelingen zorgden er voor dat het enkele honderden jaren geleden juist weer een stuk koeler was dan nu.

De zon is dus een stuk belangrijker dan de CO2-uitstoot als het gaat om de temperatuur op aarde. Dat klinkt plausibel. Maar Miebeth wil er toch meer van weten. Daarom is ze op zoek naar bewijzen dat de aarde door toedoen van de mens opwarmt. En dat is lastig.

3 opmerkingen:

Jan Paul zei

Die warme periode van een millennium geleden is trouwens de reden is dat Groenland ´Groenland´ heet. Door de warmte was het in 982 (toen werd het ontdekt) een schitterend gebied met mooie stranden en veel groen.

ted zei

Tegenwoordig stookt de hele westerse wereld een kachel of de CV als het een beetje koud is. Die kunstmatige warmte moet toch óók ergens blijven?

Jan Paul zei

Zoek je dat ook nog even uit, Miebeth?