donderdag, mei 24, 2007

Uri is terug

Paranormalist Uri Geller (hier op de foto tussen Ronald Jan Heijn en de voormalige buurman van Henk de Vries) is zo ongeveer het hardnekkigste paranormale onkruid dat er bestaat. Hij is al talloze malen ontmaskerd en zelfs een middelmatige goochelaar kan alles wat hij kan. Of het nu gaat om lepels buigen, kompassen op hol laten slaan of gedachtenlezen.

Vlak voor het BBC programma Noel´s House Party viel hij ooit akelig door de mand toen hij vergat dat er camera´s op hem gericht waren. Hij was op dat moment al vrolijk zijn lepeltjes aan het voor-buigen en verbergen en dat werd allemaal gefilmd. Ook heeft charlatanontmaskeraar James Randi een boek geschreven over de trucs van Geller. In zes woorden: even oefenen en iedereen kan het. En het verhaal gaat dat Geller de Israëlische geheime dienst heeft geholpen met allerlei trucs die bij hun spionageactiviteiten goed van pas kwamen.

Uiteindelijk waren er zoveel schandalen en ontmaskeringen, dat hij bij het grote publiek uit de gratie viel. Maar nu is hij dus weer terug.

Ronald Jan Heijn heeft zelfs een film over hem gemaakt. En dát snap ik nou niet. Als je in een film wilt aantonen dat politici nooit liegen, dan ga je Tara Singh Varma toch ook niet interviewen? Maar voor Ronald Jan Heijn maakt dat niet uit. Hij gelooft nog steeds dat Geller echt lepeltjes kan buigen en in contact staat met met buitenaardse wezens. Of ben ík juist goedgelovig en moet ik Ronald Jan Heijn niet geloven?

4 opmerkingen:

ted zei

An sich is het natuurlijk wel interessant om iemand te interviewen van wie je wéét dat hij liegt. Da's ook wel weer geruststellend. Niks frustrerender dan het níét te weten, maar het ernstig te vermoeden.

Bovendien is Geller toch ook wel interessant omdat hij de indruk wekt dat hij in zichzélf gelooft en die trucs gebruikt omdat mensen anders niet overtuigd raken van zijn bijzonderheid. - Ik bedoel: je wordt in de regel alleen maar heilig verklaard als je wonderen hebt verricht die door anderen zijn waargenomen. Als die wonderen niet vanzelf gebeuren, moet je ze een handje helpen.

Jan Paul zei

Meneer Geller is er in elk geval heel erg rijk van geworden. Naar eigen zeggen komt zijn kapitaal van paranormale adviezen die hij aan oliemaatschappijen heeft gegeven (hij wist precies waar ze moesten boren). Al die oliemaatschappijen ontkennen dat.

Nog een weetje. Uri is een nazaat van Freud. Echt waar.

Anoniem zei

http://www.somethingjewish.co.uk/articles/651_uri_geller.htm

hoi.. ja, grappig, dat Freud verhaal wordt in bovenstaande link uit de doeken gedaan, bovendien komt de naam van Louis Theroux er ook in voor, zo valt dus alles weer mooi saampjes.

er zijn meer van 'dat soort' zoals Uri Geller, maar dan misschien een beetje anders, maken niet zozeer misbruik van hun handigheid, of misschien wel buiten televisietijd om, weten wij veel (of weinig). de handigheid bestaat um in het oplettend zijn, letten op reacties van hun 'targets', klanten... ook gedachten in iemands hoofd stoppen of zelfs maar een herinnering volledig kunnen regisseren... heb met verbazing naar dat soort shows gekeken en de uitleg achteraf, doet me ook denken aan de talloze boeken over hoe je je geheugen kunt trainen en de stoffige uithoeken van je brein kunt opkalefateren. de mens is tot veel in staat.

wat ook interessant is, is dat mensen blijkbaar de behoefte hebben om in wonderen te willen geloven, zoals Ted min of meer aangeeft. en dat mensen als Uri Geller daarom zo bekend zijn. en blijven.

http://www.youtube.com/watch?v=4YJDh1xjSeU

is wel een grappig filmpje :-)

groeten! en veel plezier in Frankrijk

Jan Paul zei

Goeie tip! Op het filmpje van het comment hierboven laat James Randi een paar van de goocheltrucs van Uri Geller zien. Erg leuk. Het blijkt bovendien te wemelen van filmpjes waarin Randi allerlei oplichters ontmaskerd.