zondag, mei 27, 2007

Servië, twee weken later

Rare jongens, die Serviërs. Een week voor het Songfestival onthulden de kranten van wakker Servië dat hun Marija Serifovic zou winnen. Niet door Balkanstemmen, maar juist door stemmen uit het Westen. Het Westen had een pact gesloten vanwege Kosovo. Op dit moment speelt de discussie bij de VN of Kosovo zelfstandig moet worden of niet. Kosovo is al autonoom, maar behoort officieel nog tot Servië. De West-Europese landen zouden daarom massaal op Servië stemmen: ´Jullie het Songfestival, wij Kosovo.´

Helaas voor de kranten bleek Servië nou juist gewonnen te hebben door Balkanstemmen. Dus gooide de krant het na de uitslag over een andere boeg. Verkade zou trots zijn op grootte van de chocoladeletters waarmee de pers over de zege kopte: EUROMARIJA. Ineens was er geen complot meer.

Behalve dan in de politiek. Want de Marija die van sommige politici niet mee mocht doen omdat ze te lelijk was en de Marija die volgens anderen thuis moest blijven omdat ze lesbisch was, die Marija was nu van iedereen. De Roma Partij claimde haar bijvoorbeeld omdat van Roma-afkomst is. Maar de Radicale Partij wist juist te melden dat haar grootvader al sinds 1995 lid van hun partij was. Marija was dus van hen.

En Marija zelf? Die blijft politiek neutraal. ´Ik hou me niet bezig met politiek en ik hoop van harte dat politici zich niet bezig houden met muziek.´ Wat dat betreft is Servië weer verder dan Nederland. Want wij hebben Nawijn.

Geen opmerkingen: