maandag, mei 21, 2007

Louis Theroux

Goed nieuws voor televisiekijkend Nederland. Heel goed nieuws zelfs. Want eindelijk zendt de VPRO een documentaireserie van Louis Theroux uit. Gisteren was de eerste. De eerdere series werden hier nooit uitgezonden en dat is een schande. Ik geloof dat Canvas het wel heeft gedaan.

Wie is Louis Theroux? Hij is de zoon van de schrijver Paul Theroux. Hij is in Singapore geboren en half Amerikaan en half Brits (in zijn verschijning en voorkomen volledig Brits). En hij maakt dus documentaires. Zoals Louis’ Weird Weekends, waarin hij onder andere een weekend op bezoek ging bij Zuid-Afrikaanse fascisten, gevaarlijke Amerikanen die een eigen leger hebben opgericht (om uiteindelijk te vechten tegen de buitenlanders, wanneer dat moet), de Ku Klux Klan en pornosterren.

Wat maakt zijn documentaires zo bijzonder? Hij gaat op bezoek bij soms uiterst gevaarlijke subculturen. Daarbij is hij volkomen eerlijk en integer. En uiteindelijk slaagt hij er in alle vragen te stellen die je als kijker ook hebt.
In de volgende aflevering gaat hij op zoek bij de meest gehate familie van Amerika. Kijken.

14 opmerkingen:

bibi zei

Help ik had een heel betoog. En opeens is het weg. Ik heb geen tijd om weer een half uur te schrijven. Ik heb zin om heel hard heel lelijke woorden te gaan zeggen.

Jan Paul zei

Mensen die jouw computer niet kennen snappen hier denk ik weinig van, bieb.

Lilli zei

Misschien kun je de auto-save aanzetten bibi? Dan slaat je computer om het aantal minuten dat jij hem aangeeft je stukken op... Moet je wel in word je stukken schrijven en dan kopieren en plakken...

Je kunt natuurlijk ook gewoon lelijke woorden gaan zeggen.

En trouwens: dank voor de tip jan paul! Ik ga kijken of ik die van gisteren ook nog kan achterhalen.

Jan Paul zei

Op Youtube vind je veel filmpjes uit vorige afleveringen. Maar een hele aflevering is veel interessanter.

FRank zei

De hele afleveringen zijn op internet ook wel terug te vinden.

Bibi, wil je niet hier heel hard lelijke woorden intypen? Ben wel benieuwd.

bibi zei

O de woorden die nu door mijn hoofd jagen zijn nog erger dan zo-even. Ik ben anderhalf uur geleden naar het postkantoor gegaan om een nieuwe pinpas op te halen. Ik had met mijn duffe hoofd om 7 uur 's ochtends twee weken geleden op het station de verkeerde code ingetoetst en weg was mijn pas. Dat ding heeft kennelijk een geheugen, want volgens mij mag je drie keer proberen. Dus die andere keren dat het verkeerd ging zat nog in de kop van mijnheer de Automatisering.
Nu kreeg ik een brief dat mijn nieuwe pas eindelijk klaar was. Niet bij het dichtstbijzijnde postkantoor, maar een lekker eind hier vandaan. Het hoofdpostkantoor waar de rijen het langst zijn.
En toen ik eindelijk aan de beurt was toen zei die mevrouw dat de pasjes er nog niet waren. En dat dat kwam door Hemelvaart. Nou heb ik persoonlijk gewoon gewerkt op Hemelvaart, maar dat moet ik zelf weten, maar volgens mij is Hemelvaart alweer vijf dagen geleden.
Dus nu moest ik het later op de dag nog maar eens proberen.
Morgen moet ik met de trein naar Vlijmen voor lezingen en daarna een interview. Je kunt alleen een kaartje in de automaat kopen, maar nu heb ik geen pinpas. Met dat euvel kamp ik dus al twee weken, maar hoe los je dat op zo korte termijn op?
De lelijke woorden in mijn hoofd zijn inmiddels veranderd in het pathetische woordje Waarom? Waarom dan toch?
De hond gapte onderweg een bedorven boterham uit de goot. Ik werd niet eens boos. Ik ben voorbij de boosheid.
Frank en Lilli en JPaul, dank voor het meeleven. Vaarwel.

Anoniem zei

Is dat Harry Potter?

Ingrid zei

Ik hoor het al, Bibi, dit is Zo'n Dag. Een pech-dag. Een dag dat alles uit je handen valt en kapotstuitert, iedereen tegen je op botst alsof je onzichtbaar bent en niemand teruglacht (zelfs de spiegel niet). Na het ettelijke malen stoten van ellebogen, schenen en electriciteitsbotjes wil ik meestal alleen nog maar in bed kruipen, heel hard huilen of diep zuchten en even helemaal van de wereld zijn. Voor heel hard gillen ben je dan gewoon te moe.

Ik kan alleen maar voor je hopen dat je de deur niet meer uit hoeft. Want het enige dat helpt is je favoriete drankje maken en ermee op de bank kruipen, met veel kussens en een plaid. En dan een boek lezen met een zacht muziekje op, of een erg fijne film kijken. En de hond aaien.
Troostdingen doen. Dat helpt. Echt.
Sterkte.

P.S. Ik slaap nu sinds al jouw smilies van gisteravond weer een stuk beter. Ik weet nu ook hoe het kwam, dat die letters ineens zo gemeen deden. Ik mis gewoon je olijke gezicht erbij. Die op de foto's hielpen niet (zelfs niet op mijn gsm waar je toch echt heel lief kijkt). Ik moet maar gauw weer eens je pret-knijpoogjes in het echt zien.

ted zei

Als je pinpas het niet doet, heb je twee uitwijkmogelijkheden: je kunt een kaarje kopen in de muntenautomaat die hier en daar nog wel te vinden is, of je koopt een kaartje bij de loketten. Maar dat zul je wel weten, Bibi. Als je een kaartje moet kopen op een station waar alleen een automaat is, dan moet je je melden bij de conducteur en meestal doet die niet zo moeilijk.
Helpt dit, of is dit ouwe koek waar je niks aan hebt?

Het is wel heel erg lullig dat ze je naar het postkantor sturen terwijl de pas er nog helemaal niet is. Schande!
Mijn Postbankpas deed het na drie keer een foute code intoetsen niet meer (ik maakte geen fout, maar het apparaat waar ik de pas in gebruikte was onklaar!). Na drie dagen deed mijn pas het weer, maar ik mocht hem wel drie dagen níét gebruiken.

bibi zei

Ted, Ingrid dank ook jullie. Ik ben net weer naar dat snertpostkantoor geweest, en de mevrouw herkende me. Ik mocht tussendoor. Dus ik ben er weer iets beter aan toe. Nu moet ik een nieuwe pincode in mijn kop stampen. Hij is onmogelijk. Ik heb nu lettercombinaties gemaakt en dat werkt. Ik heb nu een mooi woord voor mijn pincode. Dat kon bij de vorige niet, want daar zat een 0 in, en een 1.
Oh shit, hebben alle pincode apparaten eigenlijk wel letters bij de cijfers staan? Hell hell hell wat een dag.
Ingrid je tip voor een lievelingsdrankje is geweldig. Alleen de drankwinkel sluit om half zes. Hell hell. Ik wil alleen maar sterke drank (want dat is mijn lievelingsdrank). Dus dat gaat niet. En ik heb een slecht gevulde drankkast.
Ik heb wel een goedzittendhaar-dag. Maar niemand die het ziet.
Had ik trouwens al verteld dat ik een kleine overstroming had? Ik deed de afwas van gisteravond. En toen heb ik de broodplank onder de stromende kraan gelegd en vanaf de broodplank stroomde het zo de vloer op in plaats van in de gootsteen (het is een grote broodplank). Dat is niet erg, maar wel als je intussen even de keuken uit gaat om nog wat lege kopjes te verzamelen. Het keukenkastje stond ook onder water. En de brillo ging afgeven en alle papieren verpakkingen zijn doorgesopt.
Maar het is allemaal niets vergeleken bij het leven van de hoofdpersoon in boek dat ik aan het lezen ben. Leve de literatuur.

coen zei

Volgens mij heb ik de vorige series gewoon op de Nederlandse tv gezien.

Johan van der Kooij zei

De aflevering over Las Vegas was erg leuk. Maar inderdaad, de rest van de afleveringen kijken we wel via internet. De reguliere tv wordt zo langzamerhand een ding dat toch maar in de weg staat.

Jan Paul zei

Weet je het zeker Coen? Ik kan me het niet voorstellen.

Ik zat trouwens gisteren in de trein naast iemand die op een klein apparaatje televisie keek. Dat wordt dus het volgende na de Walkman en MP3.

Ingrid zei

Oh, dat is ook alweer ouderwets. Tegenwoordig kun je met een apparaatje aan je bril tv-kijken. Echt waar.
Hier een filmpje ervan: http://www.nu.tv/index.php?guid=537dac58f6487e4de2baa13ee08f94f7