donderdag, mei 03, 2007

De ster uit het verleden: Wile E. Coyote

Wile E. Coyote, wie kent hem niet? Hij maakte in talloze tekenfilms van Chuck Jones jacht op een grote renkoekoek (Road-Runner). Dat deed hij zo lang, dat zelfs de latijnse naam van zijn ondersoort nogal eens veranderde (Carnivorus Vulgaris, Eatibus Anythingus, Eternalii Famisius, Famisius Famisius, Caninus Nervous Rex).

In de tekenfilms kon alles en mocht alles. Op vier strenge regels na:

1 de coyote mocht de roadrunner nooit te pakken krijgen.
2 de roadrunner mocht de coyote nooit hinderen bij de uitvoer van zijn snode plannen.
3 de roadrunner mocht nooit van de weg af.
4 als het er op neerkwam, dan waren de wetten der zwaartekracht uiteindelijk de grootste vijanden van de coyote.

De tekenfilms werden van 1948 tot 1966 gemaakt. Maar wat deed de coyote daarna? Hij speelde gastrollen in diverse films, maar nooit meer zo intensief als daarvoor. De enorme energie die hij gebruikte voor zijn optredens had zijn tol geëist (hij deed bijvoorbeeld zijn eigen stunts zelf).

In plaats daarvan was hij des te vaker te zien op de populaire stranden van Cannes (met onder andere Brigitte Bardot en Claudia Cardinale) en Californië (met onder andere Elizabeth Taylor en George Peppard). Ondanks zijn turbulente liefdesleven gaat men er van uit dat hij al die jaren één grote liefde had: Rock Hudson.

Tegenwoordig woont Coyote in Malibu, waar hij een huisje heeft naast Brad Pitt en Bruce Willis.

Dit stukje is overigens een opmaat voor een post over de ACME corporation. Dát komt vanmiddag.

4 opmerkingen:

ted zei

Coyote en Rock Hudson? Vertel. Vertel!

Jan Paul zei

Jaaah... Ze kwamen gelijktijdig bij Warner Brothers. En Rock moest het natuurlijk van zijn viriele look hebben. In de verkeerde tijd en het verkeerde land. Dus het is altijd een geheim gebleven. Twee mannen met elkaar, van wie een van de twee ook nog eens een tekenfilmfiguurtje was. Dat kon écht niet toen.

Uiteindelijk is het mis gegaan toen Rock begon te rommelen met Marlon Brando. Coyote is daarna een periode aan de drank geweest, maar vond uiteindelijk steun in de armen van Elmo uit Sesamstraat.

Thomas zei

Hoe is het de grote renkoekoek vergaan? Ik geloof dat hij na zijn bloeiperiode nog wel eens wat bijgeklust heeft bij de vermaarde Han Peekel, maar is hij sindsdien zo van die weg door de Amerikaanse praire afgedwaald als de stilte rond deze onverbiddelijke ster doet vermoeden?

Jan Paul zei

Nou ja, vanmiddag is het stukje over ACME niet gelukt. Misschien vanavond. Of anders morgen. Mét meer over de grote renkoekoek.