zaterdag, mei 12, 2007

De ster uit het verleden: Rhea Perlman

1992 was een slecht jaar voor Rhea Perlman. In alle andere elf seizoen van Cheers werd ze genomineerd voor een Emmy, maar in dat ene jaar niet. Uiteindelijk zou ze hem vier keer winnen. Voor Best Supporting Actress in een comedy. Lijkt me terecht. We zouden niemand anders willen in de rol van Carla Tortelli.

Herinnert u zich trouwens Phil nog? Die zo nu en dan eens langs liep en een zinnetje mocht zeggen in de serie? Dat is haar vader. Haar zus Heide Perlman had als schrijver en script editor een belangrijke rol in de scenario´s. En zo nu en dan liep haar man, Danny de Vito, ook nog eens op de set. Die kende veel van de medewerkers nog van Taxi, waarin hij de hoofdrol speelde. Cheers was dus eigenlijk een soort familie-uitje voor haar. Het was ook haar bijna complete carrière op televisie. Verder heeft ze weinig gedaan.

Maar wat deed ze dan toen de serie was afgelopen? Kwam ze in een diep zwart gat terecht? Nee, niet bepaald. Ze ging kinderboeken schrijven. En niet zoals zoveel sterren één of twee, maar een hele serie. En met flink wat succes. Ik zag de boeken in Bologna en vroeg me nog af of ze inderdaad van dezelfde Rhea Perlman waren. Ja dus.

Een collega dus. Leuk. En ik wil best wel eens een keer in een comedy spelen. Zelfs als supporting actress.

4 opmerkingen:

Ingrid zei

Carla's oneliners waren altijd geweldig! Wat leuk dat schrijven daar in de familie zit. Heb je al eens een boek van Rhea gelezen, Jan Paul?

Ingrid zei

Cheers komt weer op tv! Vanaf 21 mei elke maandag om 23.30 u op NL 2.

Jan Paul zei

Nee ik heb ze niet gelezen, Ingrid.

ted zei

Ik vond haar - Carla - wel leuk, maar haar valsigheid jegens Diane maakte dat ik haar toch niet helemaal goed kon velen.
Ik heb me wel altijd afgevraagd wat er van haar geworden is, want de minder mooie actrices glitteren vaak maar in één rol. Denk aan Betty Thomas, van wie ik niet meer weet hoe ze in "Hill Street Blues" heette, die sympathieke blonde agente met de scherpe neus - van haar weet ik dat ze regisseur is geworden.