maandag, april 30, 2007

Zalfjes

Dankzij de ongebruikelijke achternaam van Miebeth komen er regelmatig mensen op dit blog via de zoekopdracht ´hoe maak je zalfjes´. Omdat ik niemand teleur wil stellen daarom hier het recept via www.kruidenvrouwtje.nl:

Kruidenzalf kun je op een eenvoudige wijze zelf maken. Voorwaarde is wel dat je het juiste kruid gebruikt. Als je niet zeker weet of het de juiste plant is die je wilt plukken raadpleeg dan een deskundige. De makkelijkste zalf om zelf te maken is een zalf op vaselinebasis, hierbij dan ook het "recept".

In tegenstelling tot zalf of crème die je in de winkel koopt zitten hier geen vreemde stoffen in. Vaseline staat bekend om zijn neutrale = geen reactie uitlokkende werking. Mogelijk dat je allergisch bent voor de gebruikte plant, maar dat is een heel ander verhaal.

1. Verzamel de verse kruiden die je nodig hebt (zorg dat ze droog zijn - de dauw eraf);
2. Doe wat vaseline in een pan en verwarm deze au-bain-marie;
3. Als de vaseline gesmolten is doe je er de kruiden delen in. Als je wortels gebruikt dan deze eerst schoonborstelen, goed afdrogen en in kleine stukjes snijden;
4. Laat het geheel 12 uur (of 3 keer 4 uur) zachtjes trekken zonder deksel;
5. Zeef de vloeibare vaseline door een dunne doek of een papieren theefilter.
6. Laat de vaseline afkoelen en roer er iets koudgeperste zonnebloem of amandelolie door tot je de juiste dikte hebt.
7. Schep de zalf in schone potjes, ze is 2- 3 jaar houdbaar.

5 opmerkingen:

ted zei

En waar ís die zalf dan voor?

Jan Paul zei

Ja dat weet ik ook niet. Maar je kunt dus eindeloos variëren met verschillende kruiden. Mijn tip: weegbree en dovenetel.

ted zei

Nou, weet je wat? Vanwege de waarschijnlijk deep cleansing-werking van deze hydraterende en dermatologisch geteste emulsie, werkt het goed tegen het verouderingsproces en gaat rimpelvorming tegen. Denk ej neit?

ted zei

Denk je niet - moet daar staan.

Jan Paul zei

Ik hoop wel dat er dan het huideigen coënzym q-10 mét anti-agingfactor in zit. Alleen daarmee worden de vrije radicalen pas echt bestreden!