zondag, april 22, 2007

Kwallen en mensen

Uiteindelijk komt het altijd goed.

Als je een Portugees Oorlogsschip (de kwal, niet de zwaarbewapende driemaster) ziet, dan denk je dat je één dier ziet. In werkelijkheid zijn het enorm veel verschillende diertjes. Sommigen vormen samen het ´hart´, anderen de ´longen´, weer andere de ´maag´ enzovoort. Samen vormen ze één geheel.

Bij mieren is dat eigenlijk hetzelfde. Je zou een mierenkolonie kunnen zien als één dier. Een mier in z´n (meestal haar trouwens) eentje is niets. Een ten dode opgeschreven wezentje. Maar samen, met de koningin, werksters, soldaten en de rest vormen ze de meest succesvolle diersoort op aarde. Samen kunnen ze zelfs grote zoogdieren aan. Er is niemand die een werkster vertelt om werkster te worden, niemand zegt tegen een larve ´jij wordt soldaat´. Ze worden het gewoon vanzelf. En zo ontstaat er een kolonie die perfect in balans is.

En nu mensen. Tijdens de reünie gisteren zag ik mijn oude klasgenoten en ze deden allemaal iets wat ze leuk vonden én waar ze goed in waren. Hun beroepen pasten precies bij ze. Niemand heeft ze gedwongen te worden wat ze nu zijn. Ze hebben allemaal een beroep dat nuttig is voor onze ´kolonie´. En ze doen allemaal iets totaal anders. Iedereen moet dus doen wat hij leuk vindt. Waar zijn hart ligt. Zo functioneert de samenleving het best.

En uiteindelijk komt het dan allemaal goed.

5 opmerkingen:

Lilli zei

Wat dacht je van kwallen, mieren en mensen samen, lijkt me een technisch hoogstandje.

Jan Paul zei

Dat lijkt me erg prikken en kriebelen...

Anoniem zei

Er staat wel een foutje in je tekst. Een Portugees oorlogschip is geen kwal, maar een samenleving van vier poliepen!

Mvg.

Leerling dierenzorg

bram zei

hej
Ik vind je conclusie alvast leuk!
Maar ik moet je zeggen... dat ding heeft geen hart. :p
Het drijforgaan dat je ziet is eigenlijk een medusa, dit is een poliep die zich in het 'kwalstadium' bevindt.
die 'kwal' heeft zelf zijn tentakels verloren, maar deze worden functioneel vervangen door de poliepen waarme hij in kolonie leeft.
Zo'n portugees oorlogsschip bestaat uit vele duizenden poliepen!
Ik wil hier niet de saaie gaan uithangen, maar ik wou het toch even kwijt.

Anoniem zei

Leuke blog: Wij zijn op zoek naar een manier een Medusa (spaans woord voor kwal), in huis te houden. We wonen in Mexico en zitten in het beginstadium van het houden van dit wonder van de zee/oceaan.