donderdag, april 19, 2007

Het heet filtrum. En niet anders.

En dan nu iets echt belangrijks. Met enige regelmaat wordt het verticale gleufje onder onze neus 'snotgootje' genoemd. Dat is natuurlijk een grote schande. Er is een keurige naam voor: filtrum. Als het een snotgootje zou zijn (met welk doel eigenlijk?), dan hadden we er twee gehad. Onder ieder neusgat een.

Filtrum is een mooi woord. Het betekent 'liefdesdrank' (wat ook al aangeeft dat het niets met snot te maken heeft) in het Grieks. De Grieken beschouwden de plek als een belangrijke erogene zone.

Volgens biologen heeft het filtrum geen nut. Een bijkomstigheidje van de evolutie. In de joodse folklore is er wel degelijk een reden te vinden voor het kuiltje: voor de geboorte stuurt God een engel naar elke baby. De engel geeft de baby alle belangrijke informatie die het nodig heeft om de geboorte en de tijd daarna goed te doorstaan. Vlak voordat de engel weer vertrekt raakt hij het stukje tussen de mond en de neus even aan. Zo ontstaat het kuiltje.

Pfff... snotgootje. Een schande is het!

2 opmerkingen:

ted zei

Het kuiltje in je hals (tussen de sleutelbeenderen, heeft óók een naam: ucipitalis mapilaris. Makkelijk te onthouden, hè?
Een andere naam is, volgens Ondaatje in zijn boek "The English Patient": supersternum.

Xandra zei

En hoe heet dat kuiltje (een van de vele soms) dat zit op je bovenbeen of op je bilpartij?juist! Cellulitis!

haha... (grapje)