zondag, april 22, 2007

Glen en Les

De broers Glen en Les Charles hadden in de jaren 70 een redelijke baan. Les werkte als leraar en Glen was copywriter in de reclame. Daar verdienden ze prima mee, maar ze werden er niet gelukkig van. Wel waren ze gek op comedyseries. De zaterdagavond was hun ideale avond met onder andere ´All in the family´, ´M*A*S*H´ en ´The Mary Tyler Moore Show´. Op zo´n avond ontstond het idee om zelf ook scripts te gaan schrijven voor comedies.

Ze besloten om voor al deze series een aflevering te schrijven en op te sturen naar de televisiemaatschappij. Daar ging enorm veel werk en tijd in zitten en ze kregen geen enkele reactie terug. Toch gingen ze door. Ze stopten zelfs met hun baan en bleven schrijven. Uiteindelijk moest Les zelfs door geldgebrek met zijn vrouw in een bestelwagentje gaan wonen. Maar na veel zwoegen en armoe werden ze beloond. De televisiemaatschappij MTM kocht een aflevering van M*A*S*H van ze. Zo hadden ze weer even brood op de plank. Maar van een baan was nog geen sprake. Het duurde zelfs nog twee jaar voordat het verlossende telefoontje kwam waarin ze werden gevraagd om te schrijven voor de serie Phyllis.

Na dat moeizame begin ging het vervolgens als een speer. Het werd al snel duidelijk dat de twee veel meer talent hadden dan de rest. Ze werden hoofdschrijver en uiteindelijk zelfs producer. Bovendien leerden ze James Burrows kennen. Burrows was de regisseur van bijna al hun favoriete series. Met hem ontstond het idee om een nieuwe serie te maken rondom een taxibedrijf. Dat werd het veel bekroonde ´Taxi´. Maar ´Taxi´ was van MTM en niet van hunzelf. En zo ontstond na drie succesvolle jaren het idee om een eigen bedrijf op te richten. Zodra dat gebeurd was kregen ze een telefoontje van NBC: ´Maak voor ons een comedy. Maakt niet uit waar het over gaat. Jullie zijn de baas.´

Omdat de drie een enorme fan waren van Fawlty Towers besloten ze om een serie te maken rondom een hotel, restaurant of bar. Dat werd Cheers. Het eerste seizoen werd een gigantische flop. De kritieken waren weliswaar uitstekend, maar de kijkcijfers dramatisch. Gelukkig was een van de bazen van NBC een fan. Hij zorgde ervoor dat Cheers het volgende seizoen direct na de razend populaire Cosby Show werd uitgezonden. Vanaf dat moment werd Cheers een succes. En de rest is geschiedenis.

James Burrows is na Cheers nog succesvol geweest met series als ´Friends´. De broertjes Charles hebben nog een paar spin-offs gemaakt van Cheers (niet ´Frasier´ overigens), maar die waren geen succes. Ze hebben nog een paar halve filmscenario´s op de plank liggen en ideeën voor nieuwe series. Maar verder doen ze weinig meer. Toch gelden ze nog steeds als een van de grootste succesverhalen in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie.

2 opmerkingen:

ted zei

Dus mijn favoriete serie "Frasier" is wel een spin-off van "Cheers", maar niet van deze broers?

Jan Paul zei

Nee. De belangrijkste scenaristen en producers van ´Frasier´ hebben wel voor ´Cheers´ geschreven en gewerkt. Maar de gebroeders Charles en James Burrows hadden er niets mee te maken.