dinsdag, april 03, 2007

Edison´s voedselmachine

Zoals beloofd deze week een serie over de leukste 1 aprilgrappen. Weet u overigens hoe oud de 1 aprilgrap is? De oudst bekende grap dateert uit 1508. En waarschijnlijk maakten de lolbroekhersenen al diep in de vijftiende eeuw overuren op deze dag. Maar waarom het nou juist op deze dag is? Niemand die het weet.

Overigens geldt dat hoe ouder de grappen zijn, hoe flauwer ze worden. De eerste écht geslaagde grap dateert uit 1878. Thomas Edison had net zijn zoveelste uitvinding gedaan (de fonograaf) en de Amerikanen wisten nu zeker dat zijn genialiteit geen grenzen meer kende. Dat bracht de medewerkers van The New York Graphic op het idee om Edison nóg een uitvinding toe te dichten: de voedselmachine. Met dit vernuftige apparaat kon je vruchtbare aarde direct omzetten in graan. Ook kon hij water veranderen in wijn. Talloze serieuze kranten namen dit bericht volledig over. Er verschenen commentaren in kranten over de briljante Edison die zichzelf weer eens had overtroffen. Deze man verdiende nog meer en nog grotere standbeelden.

Op twee april gaf The Graphic een overzicht van alle ´gejatte´ krantenartikelen. Daar boven stond: ´ze zijn er allemaal ingetrapt´.

1 opmerking:

Xandra zei

"Op 1 april verloor Alva zijn bril." De dag waarop de watergeuzen het stadje Den Briel innamen, op 1 april 1572.

Maar dat verklaart niet waarom er dusal eerder 1 april grappen gemaakt werden. Waren die piraten eigenlijk enorme grappenmaker? En namen ze dus traditiegetrouw zo de Spanjaarden te grazen!???

De 1-aprilgrappen blijken echter niks te maken te hebben met de inname van Den Briel door de watergeuzen.

Heel lang geleden was 1 april de dag dat het nieuwe jaar begon. Toen dat veranderde omdat we een andere kalender kregen (de Gregoriaanse kalender), werd 1 januari nieuwjaarsdag. Maar sommige mensen bleven toch 1 april als nieuwjaarsdag vieren. Dit vonden andere mensen weer gek en zij maakten daar grappen over. Ze stuurden malle geschenken en gekke boodschappen. En zo is 1 april de dag geworden waarop je grappen mag maken.


Aha, weten we dat ook weer...