zondag, april 08, 2007

De vetbrigade

Kan een 1 april-achtige grap kunst zijn? De kunstenaar Joe Skaggs vindt van wel. Sinds hij afgestudeerd was aan de kunstacademie van New York, ergens in de jaren zestig, zette hij zich af tegen de gevestigde kunstorde. Die was volgens hem veel te conventioneel. Een kunstuiting kon uit veel meer bestaan dan een beeld op een sokkel, olieverf op doek of inkt op papier. Skaggs vond dat misleiding van de media ook een kunstuiting kon zijn. Zo gebruikte hij zijn verzinsels als penseel en de media als doek. Tot zijn beter geslaagde ´werken´ behoorden onder meer een bustour voor hippies door het burgerlijke Queens (als parodie op de bustochten voor toeristen door Brooklyn) en een bordeel voor honden.

In de jaren tachtig bedacht Skaggs de Fat Squad, een groep gewapende ex-commando´s die je 24 uur per dag hielpen met afvallen. Wanneer je een ongeorloofde wandeling maakte naar ijskast, koekjestrommel of ijssalon, dan stond er een getrainde kleerkast klaar om je tegen te houden. En, wanneer je het Fat Squad in dienst had genomen, dan kon je ze ook nooit meer ontslaan... Geloof het of niet, maar heel Amerika trapte er in. Pas toen Skaggs op de nationale televisiezenders verscheen herkenden sommige mensen zijn gezicht van eerdere grappen en werd hij ontmaskerd.

De foto hierboven is overigens niet van de vetbrigade, die zag er veel indrukwekkender uit. Nee, dit is de officiële April Fool´s Day Parade. Elk jaar georganiseerd door... Joe Skaggs.

Geen opmerkingen: