donderdag, maart 01, 2007

Wat de TOF niet haalde: graancirkels

Vanmorgen kreeg ik een telefoontje van Jan Paul, die eiste dat het fenomeen graancirkels in de TOF moest voorkomen. Daar had zijn moeder namelijk om gevraagd. Welnu, ik zwicht niet voor dergelijke druk. Graancirkels horen niet thuis in de TOF.

Denkt u trouwens dat graancirkels iets van de laatste decennia is? Absoluut niet. Een 17e eeuws pamflet toont de ´Duivelse Maaier´. Een boer ontdekte een vreemde cirkel in het graan en kon niet anders concluderen dan dat deze door de duivel moest zijn gemaakt. Nou, dát is een mysterie. Die andere cirkels niet. Overigens bleef het vervolgens eeuwen lang stil rondom het fenomeen. Totdat in de jaren zeventig vlakbij Stonehenge opnieuw graancirkels werden ontdekt. Het betekende het begin van een lange traditie die tot op heden voor duizenden cirkels, honderden boeken en een (pseudo?)wetenschap heeft gezorgd. Maar wat moeten we nu werkelijk van die graancirkels vinden? Nou, als het aan mij ligt niet veel.


Het probleem van de graancirkelgelovigen is dat ze niet bepaald kritisch zijn. Elke nieuwe cirkel is er een. En het is en blijft een groot mysterie tot de maker heeft laten zien hoe hij zijn kunstwerk vervaardigd heeft. Zelfs dat is niet voldoende, want hoewel de makers van de eerste graancirkels bij Stonenhenge uitvoerig uit de doeken hebben gedaan hoe ze te werk zijn gegaan, worden hun cirkels door veel aanhangers nog als ´echt´ beschouwd. En dat geldt voor vele gevallen.

´Maar!´ zeggen de gelovigen. Er heersen onverklaarbare verschijnselen rondom de cirkels! Zo zijn er nergens voetsporen te bekennen. De stengels zijn niet geknakt. En de complexe cirkels zijn in een nachtje tot stand gekomen. Tja. Dat zou allemaal leuk en (geloofw)aardig zijn als deze verschijnselen niet ook bij ´valse´ graancirkels voor zouden komen. Er is namelijk een club van graancirkelmakers die de mooiste cirkels tot stand brengt - zie de foto hierboven. Ze noemen zich soms ´Top of the crops´. De sport is een cirkel te maken en dan te wachten tot een wetenschapper de graancirkels van het predikaat ´zonder enige twijfel op onnatuurlijke wijze tot stand gekomen´ voorziet. Pas daarna verschijnt er een filmpje op Youtube waarop ze laten zien hoe ze te werk zijn gegaan.

Natuurlijk geeft niet elke maker zijn daad toe en zijn er nog steeds graancirkels die volgens de ´wetenschappers´ echt zijn. Maar ik, Miebeth Zalfjes, geloof er niet in.

1 opmerking:

Xandra zei

Wauw, StOEr!

Dat er iemand in de 17e eeuw dit idee al bedacht had!
En daarmee nog in het 'nieuws' kwam ook!

hahaha.. humor

Ik herinner me een man op tv die ging dan met een wichelroede in zo'n cirkel lopen en nam van alles waar. Ik denk dat de makers ook wel weten waar leylijnen liggen. En waar dus een bepaalde energie te waarnemen is.

Ik vind het KUNST!
Maar door Aliens?
Nahhh...

Denk ut nie!