maandag, maart 26, 2007

Slimme Hans het wonderpaard

Op de foto Slimme Hans met zijn eigenaar Wilhelm von Osten. Slimme Hans was een bijzonder paard. Hij kon namelijk tellen en rekenen. Op de vraag hoeveel is 6 maal 4 klopte Hans 24 keer met zijn hoeven. Hij zat er zelden naast. Hans kon ook andere vragen beantwoorden, zolang hij dat maar met hoefgeklop aan kon geven.
Maar ja. Zolang er wonderen zijn, zijn er skeptici. Zo ook bij Slimme Hans. Na een demonstratie gezien te hebben dachten zij meteen dat Wilhelm het paard allerlei signalen gaf. Daarom moest Hans laten zien dat hij de vragen ook zonder Wilhelm kon beantwoorden. En... tot grote verbazing van de skeptici deed hij dat! Ze stonden nu voor een enorm raadsel. Pas na lang gepieker stelde iemand voor dat het aanwezige publiek misschien onbedoeld signalen gaf. Als Hans bij het juiste getal was, gingen mensen verzitten, ze hielden hun adem in of ze deden iets anders: er gebeurde wat. En Hans pikte die signalen op en stopte daarop met kloppen. Dat was dus de theorie. Maar klopte die ook? Ja. Hans werd nu zonder publiek getest en de aanwezigen gaven geen signalen. Wat gebeurde er? Hans bleef doortellen en doortellen. Mysterie opgelost.

2 opmerkingen:

ted zei

In die leuke-thuis-video's circuleert een filmpje waarop een hondje (het zou ook wel een ander dier kunnen zijn, dat ben ik vergeten) sommen oplost. De antwoorden waren telkens goed, al was de som nog zo moeilijk, maar dat was ook niet zo raar: de begeleider begon onmiddellijk te praten als het dier het juiste aantal had bereikt.

Jan Paul zei

Zo kan Sien het ook!