zondag, maart 18, 2007

Humor wereldwijd

Humortechnischerwijs lopen er allemaal banen door Europa. Eén van Groot-Brittannië via de Benelux en Frankrijk via Italië naar Marokko, en een vanuit Finland via Denemarken, Duitsland en de Alpen over. Van daar gaat er een lijn via Griekenland naar Turkije en een lijn naar het Iberisch schiereiland. In de eerste baan is humor een exportproduct, in de tweede baan (in beide splitsingen) een importproduct. De verschillen binnen Europa zijn behoorlijk groot. En wereldwijd zijn ze nog veel en veel groter. Maar...

Er is één grap waar iedere wereldburger ooit om heeft gelachen. Van Alaska tot Zimbabwe en van Nederland tot Nepal. En het heeft te maken met het feit dat humor en spanning onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De grap waar iedereen om heeft moeten lachen is: het ´kiekeboe-spelletje´ bij baby´s. Die is universeel. En hij werkt. Elke baby moet lachen als een van de ouders ineens weg is en vervolgens weer opduikt. Tja, persoonlijk zie ik liever The Life of Brian. Maar ik ben dan ook geen baby meer.

3 opmerkingen:

ted zei

Bij een gewóne grap wéét je het wel na één of hooguit twee keer, maar het rare van de kiekeboe-grap is dat baby's het elke keer leuk blíjven vinden. Baby's en kleine kinderen vinden herhaling an sich kennelijk al een vorm van humor. -Je wordt er moe van als je er eenmaal aan begint!

Jan Paul zei

Of, zoals Tinky Winky het zo mooi weet uit te drukken: ´Uh-oh...´

Xandra zei

"Met je blote beentjes in de zon", riep ik altijd tegen baby-nichtje en nu is ze 20, en als ik het dan weer zeg, gaat ze weer lachen..
Ik denk dat het hier gaat om een soort inprenting. Ik ga van de week in de rij bij Appie eens KIEKEBOE roepen, kijken of iemand reageert... vast wel!