donderdag, maart 22, 2007

Het meisje met de röntgenogen (2)

Jan Paul´s Blog. Het blog dat altijd hoor en wederhoor toepast. Ook bij Natasha Demkina.

Want natuurlijk waren er weer skeptici die er niets van geloofden. Zij daagden Natasha uit voor een test. Natasha kreeg zeven proeven. Telkens zag ze twee mensen liggen. Bij de een was een long, nier, blinde darm of wat dan ook weggehaald, de ander mankeerde niets. Natasha moest telkens zeggen wie van de twee het orgaan miste (ze kreeg overigens van te voren te horen op welk orgaan ze mest letten). Het meisje wist zeker dat ze ze alle zeven proeven zou doorstaan. Het bleken er uiteindelijk maar vier. Bovendien deed ze vier uur over de test. Als je dingen kunt zíén, zoals zij beweerde, dan hoef je er niet zo lang over te doen. Toch? Conclusie: Natasha heeft géén röntgenogen.

Hoe kan het dan toch dat Natasha het in de praktijk wel vaak bij het goede eind heeft? Is alles in scène gezet? Is zij een oplichtster? Nee. Dat dan weer niet. Waarom niet? Dat leest u morgen.

4 opmerkingen:

ted zei

Het is natuurlijk maar net hoe je "oplichtster" definieert. Als het gaat om een soort (goochel)truc is dat dan een vorm van oplichting? Als een illusionist zégt dat het een truc is, dan is hij geen oplichter, maar als hij het níét zegt, dan wel? - Enfin, ik denk niet dat het om een truc gaat, maar misschien wel om heilig geloof in de eigen intuïtie?

Jan Paul zei

Ja, ik denk ook dat dit meisje er van overtuigd is dat ze paranormaal begaafd is.

bibi zei

Lees van de grote Jose Saramago: 'Het memoriaal van het klooster'. Adembenemend. Blimunda kan niet alleen door mensen heen kijken, maar ook door de dingen. Door de grond. Ze kan zelfs zielen zien. Dat kan ze alleen als ze 's ochtends niets eet. Haar geliefde is daar zo bang voor dat ze hem heeft beloofd nooit nuchter naar hem te kijken. Dus bij het opstaan geeft hij haar eerst een stukje brood. Toch is het haar opdracht op een goede dag zielen te gaan vangen in een flesje. Lees dat boek.

Thomas zei

Ik zit op het puntje van mijn stoel, echt, ik ben benieuwd wat er morgen volgt!
PS. Net Knut gezien bij DWDD?