vrijdag, maart 02, 2007

De TOF door Miebeth Zalfjes: 5 donkere materie

Stel. U heeft een rubberen eendje in bad en in dat eendje zit een magneet. U houdt daar een magneet bij. Niet te dichtbij, niet te veraf. Langzaam, maar steeds sneller, zal het eendje naar de magneet toe zwemmen. Zet u daar een grote magneet bij, dan zal het allemaal veel sneller gaan.

De massa van de sterren, planeten en manen in het heelal werkt ook als een magneet. Het verklaart waarom planeten om zonnen draaien en met welke snelheid. Daar zijn keurige formules voor. Maar het gekke is, soms werken die formules perfect, en soms totaal niet. Hele spiraalvormige sterrenstelstels draaien veel sneller dan ze op grond van hun massa zouden moeten doen. Er moet ergens meer massa zijn. Maar waar? Er is nergens in het heelal iets te zien! We kijken er dwars doorheen.

Dat is het grootste probleem waar astrologen en natuurkundigen mee worstelen. Wij zijn gewend dat materie licht reflecteert of tegenhoudt. Maar deze mysterieuze donkere materie doet dat niet. Het zendt ook geen elektromagnetische straling uit, wat zelfs het kleinste zandkorreltje doet. En dan te bedenken dat bijna een kwart van de massa uit het heelal uit deze nare vervelende pesterige en aandachttrekkende materie bestaat.

Omdat negeren niet helpt, staat donkere materie daarom op 5 in mijn TOF.

5 opmerkingen:

ted zei

Die donkere materie is misschien wel het gordijn waarachter de hemel zich bevindt. Of het ís de hemel!

Miebeth Zalfjes zei

Nou Ted, aangezien we door de donkere materie heen kunnen kijken vermoedt men een vitrage-achtige structuur, zoals op de bovenste foto te zien is. Een andere optie is dat het een nog fijnmazigere vorm heeft zoals van... engelenhaar. Voilà: gordijn en hemel.

Xandra zei

De poort waardoor aliens kunnen reizen in 1 dag (aardse tijd)...???

Zo zie je maar is meteen mysterie 6 verklaard!

Lilli zei

vanavond maan-eclips en ik zie niks ;-( Teveel donkere materie in the middle.

Xandra zei

Ik heb de maan gezien en die werd helemaal rood. Dat komt omdat het precies samenvalt met een volle maan.

Je zou er Lunatic (maanziek) van kunnen worden, want volle maan maakt mensen erg sensitief.