dinsdag, maart 06, 2007

De TOF door Miebeth Zalfjes: 3 Het Spooklicht van Marfa

‘Een licht! Een licht! In allerlei kleuren! Het is onvoorstelbaar!’ riep Robert Reed Ellison in 1883. Hij had zojuist het spectaculairste schouwspel uit zijn leven gezien. Zijn familie kwam meteen kijken, maar toen waren de lichten alweer weg. Robert zag de lichten nog een paar keer op dezelfde plek, bij het Texaanse plaatsje Marfa, maar zijn familie wilde niet meer mee.

75 jaar later ziet iemand de lichten opnieuw. Het zijn schitterende lichten in alle kleuren van regenboog. Soms zweven ze even boven de grond en dan schieten ze met enorme snelheden alle kanten op. Ze splitsen zich en komen dan weer samen, verdwijnen en komen weer tevoorschijn. Soms ver weg en soms heel dichtbij. Vanaf dat moment worden ze vaker waargenomen.

Een inwoner van Marfa zegt ooit gered te zijn door de lichten. Hij kwam terecht in een sneeuwstorm en de lichten voerden hem ‘s nachts naar een veilige grot.

Wanneer de lichten komen weet niemand. De lichten zijn zo spectaculair dat er elke avond wel nieuwsgierigen op de uitkijk staan, maar slechts twintig nachten – de lichten verschijnen nooit overdag – per jaar beloond.

Er zijn tientallen ‘mogelijke’ verklaringen voor het fenomeen. Maar hoe meer verklaringen er zijn, hoe minder de wetenschappelijke kwaliteit ze hebben. De werkelijkheid is dat de lichten een groot raadsel zijn. En daarom staan de Spooklichten van Marfa op drie in mijn TOF.

7 opmerkingen:

Lilli zei

Gekkenhuis... !

ted zei

Ik ga ervanuit dat die lichten 75 jaar later óók in Marfa te zien waren. Dan zal het te maken hebben met de ligging (hoogte, breedte, diepte) van de plaats ten opzichte van de stand van de zon of maan, of zoiets. Het feit dat het gaat om al die kleuren, duidt immers op het breken van licht, en dat gebeurt vaak onder een bepaalde hoek (nou lijkt het net of ik er verstand van heb, maar dat is niet zo).

Miebeth Zalfjes zei

De meest gangbare verklaringen zijn:

Autolichten van een snelweg in de verte die worden weerkaatst (door het verschil tussen een warme en koude luchtlaag kan een luchtspiegeling worden veroorzaakt).

Gassen uit het moeras in de buurt die vlam vatten.

Elektomagnetische velden die een plaatselijk 'noorderlicht' veroorzaken.

Quartz-kristallen uit de bergen die spontaan licht geven.

Een vriendelijk spook.

Lilli zei

Waarom is dat spook vriendelijk? Omdat hij eenmaal een verdwaalde ziel uit de sneeuw naar een eenzame grot leidde?

Ik heb persoonlijk een voorkeur voor autolichten. Dat klinkt zo plausibel, daar geloof ik zo in.

Miebeth Zalfjes zei

Lilli, het licht wordt door sommige getuigen als 'een warm, vriendelijk licht' beschreven. Dat maakt het fenomeen zo'n beetje de 'Kasper het vriendelijke spookje' onder de paranormale verschijnselen.

Lilli zei

Miebeth, lieverd, gaat het wel goed met je?

Kasper was -en is- toevallig mijn favoriete spookje, als het Kasper is dan reis ik directement af naar Marfa om hem persoonlijk eer te betuigen.

Maar kun je dat misschien eerst wetenschappelijk voor me vaststellen?

Anoniem zei

Marfa. Nog nooit van gehoord. Hier leer je nog eens wat. Dat van die hum bleef trouwens een aardig tijdje nabrommen. Uit je hum zijn, betekent dat dus eigenlijk dat je de hum kwijt bent? En die lichten, vast en zeker een vriendelijk spook, ja. Of een spokenclan. De Vereeniging der Gekleurde Spoken. Multicouleureel. Auw. Nee. Dat doet pijn aan de ogen.