donderdag, maart 08, 2007

De TOF door Miebeth Zalfjes: 2 de dood

´Kijk, en het voordeel ervan is dat je het gewoon thuis vanuit je luie stoel kunt doen...´ grapte Woody Allen over doodgaan. Toch is het in de meeste culturen een - no pun intended - doodernstige zaak. En vooral een mysterie. Want elke cultuur heeft weer een andere opvatting over de dood. Van hemel tot hel, van wedergeboorte tot Walhalla en van Elyzeese velden tot eeuwige jachtvelden. Geen enkele religie beweert wat misschien wel de meeste mensen denken: dat er gewoon helemaal niets is na de dood. Waar komt dat vandaan? Uit een poging troost te zoeken? Of uit een intuïtieve kennis. De wetenschap kan er in ieder geval helemaal niets mee. En daarom staat de dood op twee in de TOF.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Niet populair, de dood. Wel handig om er een lief (zij het vervalst) Knutje achter aan te plakken. Verzacht de schokkende tweede plaats in deze Top. De dood kent vele namen, vele gedaanten en vele interpretaties. Zelfs al is dood gewoon dood. Hartstikke. Maar zoals 'ze' God verpersoonlijken, zo verpersoonlijken 'ze' ook de Dood. Ontveld hoofd met een zeis, zwarte kleren hangen slordig om een benig lijf dat kraakt. Tja. En leven, is er dan leven na de dood? Soms als je slaapt, of meestal als je slaapt, dan weet je ook niks. Dan weet je ook niet dat je niet meer wakker wordt. Als je dood mocht gaan. Je kunt het zelf dan ook niet erg of jammer vinden. Tenzij er leven na de dood is en je boven je eigen lichaam zweeft. En terug wil. Leven na de dood, bewustzijn hebben. Zou de wereld niet overbevolkt moeten zijn als iedere ziel van elke mens ooit geleefd nog ergens rond zou hangen? Of is dat niet voor iedereen weggelegd?

ted zei

De meeste mensen kunnen hun eigen eindigheid niet bevatten; ze denken diep in hun binnenste: aan zoiets belangrijks als ik kan toch niet zo maar een einde komen?
Het is niet voor niets dat God is geschapen naar ons evenbeeld! ;-)

Lilli zei

Misschien is die enige zekerheid ook wel een illusie.

Als er iets zou voorbetstaan na de dood dan is de dood dus een verandering zoals elk ander: impermanent.

Sommigen zeggen dat je ook kan incarneren als een grassprietje. Dat schept opties voor het overbevolkingsprobleem van Gina.

De confrontatie met dood is binnen de experimentele cognitieve psychologie een van de sterkste stimuli. Binnen allerlei religies en in de politiek ook geloof ik... toeval?